Foto: Omroep Gelderland

Een man heeft zich vrijwillig aangegeven bij de politie in Apeldoorn. Of hij betrokken was bij de brand bij een eendenslachterij in Ermelo is vooralsnog onbekend.

De politie meldde dat de 34-jarige verdachte, afkomstig uit de Brabantse gemeente Mill en Sint Hubert, zich vrijdagmiddag op het politiebureau in Apeldoorn. Hij zou betrokken zijn geweest bij de brandstichting in Ermelo waardoor woensdagnacht vijf vrachtwagens van eendenslachterij Tomassen Duck-To in vlammen opgingen. Het is gissen naar de reden waarom de verdachte zichzelf heeft gemeld bij de politie.

Volgens Tomassen, eigenaar van de slachterij, drongen meerdere personen het terrein binnen met twee jerrycans benzine. Bewakingsbeelden tonen volgens Tomassen aan dat één persoon binnen is geweest. Andere beelden tonen tevens aan dat een van de verdachten zelf ook vlam lijkt te vatten. Overigens bij deze via Dumpert verspreide beelden hoor je meerdere stemmen in de achtergrond, alsof het filmpje is opgenomen met een mobiele telefoon.

Tevens zou er sprake zijn van een claimbrief van het Dierenbevrijdingsfront (DBF) die bij de website Het Vrije Dier ‘anoniem’ zou zijn bezorgd. De dierenactivisten wilden met de actie de ‘toch al verzwakte eenden-industrie’ een slag toebrengen, aldus het DBF. Een poging om het slachthuis zelf in brand te steken is mislukt.

Met hun daad hoopt het DBF andere actievoerders te bewegen de wetten te breken in de strijd voor de bevrijding van dieren: ‘Laat deze actie een inspiratie zijn voor anderen. Geloof toch niet in de mooie praatjes vanuit politici, die uitbuiting en massamoord op onschuldige dieren goedpraten en met subsidies faciliteren.’ Het Vrije Dier zegt geen banden te hebben met de actievoerders en kent deze ook niet.

Onder de naam DBF worden sinds jaar en dag radicale acties gevoerd waarbij de grens van het juridisch toelaatbare geregeld wordt overschreden. Volgens Het Vrije Dier werden dit jaar reeds twaalf acties uitgevoerd door het DBF. Hierbij werd onder andere een kalf uit een slachthuis bevrijd, zijn er 94 kippen uit verschillende boerderijen gehaald evenals 50 konijnen. Ook zouden er meerdere jachthutten zijn vernield.

Over de website Het Vrije Dier, waar men tevens gebruik maakt van Facebook, is nauwelijks iets bekend. ‘Het Vrije Dier heeft enkel tot doel het verzamelen en verspreiden van nieuws/gegevens over de dierenbevrijdingsbeweging, dierenwelzijnsgroepen en de historie daarvan’, meldt men. ‘De meningen, uitgesproken door actievoerders, hoeven niet per se de mening te zijn van Het Vrije Dier.’

Tomassen Duck-To kwam in de afgelopen jaren meermalen in de belangstelling door acties van dierenactivisten. Omwonenden klagen over stankoverlast. Sinds 2,5 week ligt Tomassen Duck-To helemaal stil, omdat de eenden die bij de slachter verwerkt worden, voornamelijk bedoeld zijn voor de horeca en export. Omdat de afzetmarkt is weggevallen als gevolg van de corona-lockdown is Tomassen tijdelijk gestopt met slachten. Het bedrijf hoopt in september weer te kunnen opstarten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Slimpie
3 jaren geleden

Overigens bij deze via Dumpert verspreide beelden hoor je meerdere stemmen in de achtergrond, alsof het filmpje is opgenomen met een mobiele telefoon.
Ja van het scherm op de computer van de bewakings kamera!!!