Op zes Brabantse nertsenbedrijven zijn nertsen besmet met het coronavirus. Een vierde bedrijf wordt nog nader onderzocht, omdat het erop lijkt dat het virus ook daar heeft toegeslagen.

Het gaat om zes locaties van bedrijven in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis, in het oosten van de provincie. Ook op een boerderij in het Limburgse Venray is de situatie onzeker. Het kabinet vraagt de deskundigen van het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over de bestrijding van de corona-epidemie, om raad nu het virus zich verder onder nertsen lijkt te verspreiden.

Minister De Jonge (Volksgezondheid) en zijn collega Schouten (Landbouw) sluiten niet uit dat dieren geruimd moeten worden, schrijven ze aan de Tweede Kamer. De zorgen over de uitbraak onder de dieren, die worden gehouden voor hun pels, nemen toe. Het virus dook eind april voor het eerst op nertsenbedrijven op. Het is ook overgesprongen van de dieren op minstens twee verzorgers.

Vanwege besmettingsgevaar voor de mens maakte het kabinet vorige week bekend dat er een verbod is ingesteld op het vervoeren van nertsen en de mest van die dieren. Verder komt er een bezoekverbod voor stallen en wordt ook een ‘hygiëneprotocol’ ingesteld voor bezoekers aan nertsenfokkerijen, schrijven de ministers Schouten en De Jonge aan de Tweede Kamer.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties