Vredenburgplein, Utrecht | foto Jan Kees Helms

In diverse steden hielden burgers donderdagavond een stil protest tegen de weigering van het kabinet 500 vluchtelingenkinderen uit Griekse opvangkampen op te nemen.

In Den Haag, Leeuwarden, Heerlen, Apeldoorn, Amsterdam, Haarlem, Lemmer, Deventer en Utrecht kwamen mensen op de been. Gemiddeld namen er twintig personen deel aan het door Vluchtelingenwerk, Defence for Children en Stichting Vluchteling georganiseerde stille protest. Tevens werd online een petitie gestart waarmee het kabinet wordt opgeroepen 500 alleenreizende minderjarige asielzoekers (AMA’s) hier onderdak te verlenen.

Momenteel zitten er meer dan 75.000 vluchtelingen in overvolle, smerige, gevaarlijke kampen op de Griekse eilanden. Een derde van hen is minderjarig, en een groot deel daarvan wordt niet door volwassenen begeleid of beschermd. Griekenland kan de last niet eindeloos dragen en heeft de EU gevraagd 2500 kinderen op te nemen. Luxemburg, Duitsland, Litouwen, Portugal, Frankrijk, Zwitserland en vele andere hebben aangegeven bereid te zijn hun aandeel van deze AMA’s te ontvangen.

De eerste groepen kinderen zijn inmiddels overgevlogen. In Nederland willen al meer dan honderd gemeenten kinderen opnemen en een toekomst bieden. Tien kinderen per gemeente, dagelijks melden nieuwe gemeenten zich aan. Opvang buiten Griekenland ‘draagt niet bij aan een structurele oplossing’, aldus staatssecretaris Broekers-Knol. Zij wil geld steken in opvang op het Griekse vasteland voor voorlopig 48 kinderen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties