Beroep tegen biomassacentrale Diemen

Tegenstanders hebben opnieuw beroep ingediend tegen een vergunning voor de nieuw te bouwen mega-houtoven van energiebedrijf Vattenfall in Diemen.

Dit keer gaat het om de natuurvergunning die onlangs is verleend door de provincie Noord-Holland. Hierbij is volgens de tegenstanders fors met cijfers gegoocheld om de vergunning te krijgen. De nieuwe centrale vervangt deels de twee huidige met aardgas gestookte centrales en een hulpwarmtecentrale op dezelfde locatie en moet warmte leveren aan zestigduizend gasloze huishoudens in Amsterdam en omgeving.

Volgens Mobilisation for the Environment (MOB) en Schone Lucht gaat het om de grootste biomassacentrale van Nederland. „De centrale gaat gestookt worden op hout uit de Baltische landen, de VS en Canada, als het aan Vattenfall ligt, in plaats van het schonere en goedkopere aardgas waarop de bestaande centrale van Vattenfall nu draait”, aldus de twee partijen.

De organisaties stellen dat is geprobeerd het te laten lijken dat er minder stikstof op het Naardermeer zal neerslaan, door net te doen of in het verleden twee gasketels samen met de vijf hulpketels 100 procent van de tijd in bedrijf zijn geweest. „Dit is grote onzin”, aldus de tegenstanders. De organisaties stelden eind vorig jaar al een beroep in tegen de verleende omgevingsvergunning.

Volgens MOB en Schone Lucht zijn de gevolgen van deze biomassacentrale, behalve een toename van stikstofdepositie in natuurgebieden, onder meer kaalkap, vernietiging van biodiversiteit, transport met zwaar vervuilende vrachtschepen en toename van de luchtvervuiling in Diemen met onder meer zwaveldioxides, zoutzuur, cadmium en kwik. Indien het beroep wordt verloren stappen de tegenstanders naar de Raad van State.

Share Button

4 Reacties op Beroep tegen biomassacentrale Diemen

 • Jan schrijft:

  Is dit het intelect dat voor onze schonere lucht moet zorgen allemaal politicie met een eigen agenda
  Maar niet spreken over de honderden miljoenen subsidie die vattenfall ontvangt.
  De mondkapjes kunnen als dit doorgaat nooir meer af als je in de omgeving van deze centrale woont

 • Jan schrijft:

  Schande het gaat nu om de subsidie die vattenfall is toegezegd dat is meer dan 300 miljoen!
  De mondkapjes kunnen in de omgeving van Diemen en amsterdam weesp nooit meer weg en
  De natuur een flinke opdoffer.
  Hier krijgt het volk spijt van hoe dit ooit heeft kunnen gebeuren!

 • M. Hagens schrijft:

  Vattenfall vind het erg vervelend dat mensen ontevreden zijn over de bouw van de centrale. Helaas voor omwonenden wegen de subsidie en de economische belangen zwaarder voor Vattenfall dan de volksgezondheid. Wij hopen op uw begrip.

 • H.vt.D schrijft:

  Bovenstaand is natuurlijk een grapje, maar zou me niet verbazen als ze zo zouden denken… uiteindelijk is de overheid hier de boosdoener, die totaal niet weten wat ze doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volg ons op twitter
Zoeker
Rubrieken