Meer dan honderd mensen namen maandagmiddag deel aan een manifestatie bij het Binnenhof voor een fokverbod en het vervroegd sluiten van nertsenfokkerijen.

Dierenrechtenorganisaties Bont voor Dieren en Animal Rights willen vanwege de coronacrisis dat het houden van nertsen zo snel mogelijk stopt. Omdat blijkt dat nertsen mensen kunnen besmetten is het volgens de organisaties niet meer verantwoord ze nog te houden op nertsenfokkerijen. Daarom pleiten ze voor een fokverbod en eerdere sluiting om de ruim 20 miljoen nertsen de komende 3,5 jaar een afschuwelijk lot te besparen.

Ook willen de dierenrechtenclubs voorkomen dat bedrijven waar nertsen zijn geruimd hun stallen weer vullen met nieuwe dieren. „Zolang er nertsen worden gehouden, houden we problemen met corona in de stallen”, zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. „Het is een verwerpelijke industrie die gevaarlijk is voor de volksgezondheid. We moeten er mee stoppen.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw is het vanwege een vervoersverbod nu al niet meer mogelijk om geruimde stallen opnieuw te vullen. Bovendien moeten stallen enkele maanden leegstaan om zo te garanderen dat er geen virus meer aanwezig is. Pas daarna mogen nertsenhouders weer nieuwe dieren houden.

Fractievoorzitter Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) zegt een wetsvoorstel in te gaan dienen voor een beroepsmatig fokverbod op „alle dieren die vatbaar zijn voor het coronavirus”. Daaronder vallen nertsen, fretten en katten. Ook heeft ze een motie ingediend waarin ze het kabinet oproept het opnieuw vullen van stallen te verbieden.

Het ruimen van nertsen op tien bedrijven waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld gaat nog de hele week duren. Afgelopen zaterdag zijn op een bedrijf in Deurne alle nertsen gedood. Zondag zijn de dieren op nog eens drie bedrijven gedood, de ruimingsoperatie werd maandag vervolgd. Ook de lucratieve huiden worden vernietigd.

Naast de reeds tien besmette bedrijven is bij nog eens vier nertsenfokkerijen in Noord-Brabant en Limburg het coronavirus vastgesteld. Het gaat om twee bedrijven in Landhorst in de gemeente Sint Anthonis, één in Volkel en één in het Limburgse Castenray. In Sint Anthonis bleken al eerder nertsenbedrijven besmet. In totaal is nu op veertien fokkerijen corona vastgesteld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties