Turkish Special Forces

Ondanks een aangescherpt wapenexportbeleid werden op 6 april via de Rotterdamse haven ruim 10 miljoen kogelpatronen uit Tsjechië naar Turkije getransporteerd.

Dat blijkt uit recente doorvoerinformatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het betreft kogelpatronen in drie kalibers, voor het overgrote deel .45 ACP gebruikt door de Turkish Special Forces, een groep speciaal opgeleide militairen binnen de Turkse strijdkrachten. Ook werd er .300 WIN MAG-munitie doorgevoerd naar Turkije, bestemd voor sluipschutters.

Naar aanleiding van de Turkse inval in Syrië op 11 oktober 2019 heeft de Nederlandse overheid besloten alle lopende vergunningaanvragen aan te houden en geen nieuwe af te geven voor militaire goederen of dual-use goederen met militair eindgebruik met eindbestemming Turkije. Op 9 maart 2020 is door de regering aan de Tweede Kamer gemeld dat er geen aanleiding is dit beleid niet te continueren.

De actie-/onderzoeksgroep Stop Wapenhandel vindt het dan ook ‘zorgelijk dat wel wordt toegestaan dat andere landen, die het blijkbaar minder nauw nemen met wapenexportcontrole, militaire goederen kunnen doorvoeren naar Turkije via Nederland. Zeker omdat het hier aanvulling van munitievoorraden betreft, direct inzetbaar in conflict.’

Hoewel er onvoldoende politiek draagvlak is voor een breed gedragen Europees wapenembargo tegen Turkije voeren EU-landen wel een restrictief exportcontrolebeleid op grond van criterium 4r van het EU Gemeenschappelijk Standpunt inzake wapenexport (2008/944/GBVB). Dit betekent dat lidstaten wapenexportvergunningen voor Turkije afwijzen als de goederen kunnen worden ingezet in situaties waarbij ze regionale stabiliteit ondermijnen. Zoals de Turkse inval in Noord-Syrië, de voortdurende aanvallen op de Koerdische bevolking en de militaire betrokkenheid bij de oorlog in Libië.

Het is niet de eerste keer dat Nederland de doorvoer toelaat van Tsjechische munitie naar een oorlogsgebied. In 2019 werden meer dan 50 miljoen stuks 9 mm munitie via Rotterdam doorgevoerd naar de Verenigde Arabische Emiraten, een van de belangrijkste strijdende partijen in de oorlog in Jemen. GL heeft inmiddels samen met SP en PvdA Kamervragen gesteld over de doorvoer van munitie naar Syrië en Turkije.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties