Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft geoordeeld dat Franse activisten die opriepen tot een boycot van Israëlische producten daarvoor ten onrechte zijn veroordeeld.

Een groep van elf pro-Palestijnse activisten, behorend tot de internationale beweging Boycot, Divestment and Sanctions (BDS),riep in 2009 en 2010 in een supermarkt in Frankrijk klanten op om geen Israëlische producten te kopen in een winkel in de buurt van Mulhouse, Oost-Frankrijk. Ze werden daarvoor door de hoogste Franse rechter veroordeeld voor het aanzetten tot economische discriminatie.

De Europese rechtbank voor de hoogste rechten oordeelde donderdag dat Franse rechters de activisten ten onrechte heeft veroordeeld. Het protest kan niet kan worden beschouwd als een aansporing tot discriminatie. De actie was volgens het Europees Hof een vorm van politieke expressie en daarom toegestaan in het kader van het publieke debat.

Aanhangers van de beweging reageerden vandaag opgelucht. De Palestijnse activist Rita Ahmad noemde de uitspraak „een beslissende overwinning.” Volgens hoogleraar mensenrechten Barbara Oomen van het University College Roosevelt is dit een interessante en belangrijke uitspraak. „Het is een steun in de rug voor deze vorm van protest.”

Volgens de Israëlische regering is de BDS-beweging antisemitisch en streeft zij naar de vernietiging van de joodse staat. Ook de Duitse Bondsdag stemde vorig jaar voor een motie die BDS als antisemitisch bestempelt. Maar het EVRM vindt dat de Franse rechters rekening hadden moeten houden met het feit dat ‘verzoekers niet waren veroordeeld voor het maken van racistische of antisemitische opmerkingen of het aanzetten tot haat of geweld’.

Politieke taal is van nature controversieel, zei de rechtbank In Straatsburg in zijn uitspraak, maar blijft een legitiem openbaar belang, ‘op voorwaarde dat het niet de lijn overschreed en een oproep tot geweld, haat of onverdraagzaamheid werd’. Amnesty International, die in 2018 zag dat één van zijn Amerikaanse werknemers de toegang tot de Westelijke Jordaanoever werd ontzegd vanwege haar steun aan de boycot, prijst de uitspraak van de Europese rechtbank.

In Frankrijk zijn verschillende burgers, en ook een burgemeester, strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld tot boetes en schadevergoeding wegens discriminatie van Israëlische producenten en handelaren, omdat ze opriepen tot een boycot van Israëlische producten. Het Europees Hof beval de Franse regering om de activisten zo’n 7000 euro per persoon aan schadevergoeding te betalen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties