Milieuactivisten hebben een deel van de gevel van energiebedrijf Vattenfall in Diemen met posters beplakt waarop de tekst ‘Hierrr is je duurzame energie’ prijkt met een omver gezaagd bos.

De posters, die maandagochtend zijn aangebracht, zijn tevens voorzien van het logo van Vattenfall. ‘Sinds de aankondiging van de bouw van de Diemense biomassacentrale hebben wij, inwoners van Diemen, Amsterdam en omstreken duidelijk gemaakt dat we de centrale niet willen. Iedereen met gezond verstand snapt dat het verbranden van hout geen duurzaam alternatief is voor fossiele brandstoffen’, meldt actiegroep We Love Trees.

‘Vattenfall weigert te luisteren, en blijft volhouden dat het gaat om houtsnippers van ‘duurzame herkomst’. Maar tot op de dag van vandaag willen zij geen openheid van zaken geven over waar de biomassa vandaan zal komen’, aldus de actievoerders. ‘Ondertussen moeten wij toekijken hoe Europese en Amerikaanse bossen gekapt worden voor Nederlandse houtovens en kolencentrales.’

De te bouwen biomassacentrale moet deels de twee huidige met aardgas gestookte centrales en een hulpwarmtecentrale op dezelfde locatie vervangen en warmte leveren aan zestigduizend gasloze huishoudens in Amsterdam en omgeving. Onlangs verleende de provincie Noord-Holland een natuurvergunning aan Vattenfall. Mobilisation for the Environment (MOB) en Schone Lucht hebben beroep aangetekend tegen de vergunning.

Ookt Urgenda-directeur Marjan Minnesma ziet biomassa niet langer zitten. „Je kan beter aardgas gebruiken en bomen planten, dan biomassa gebruiken en bomen planten”, zei ze in op NPO Radio 1 . Ze wil niet terug naar aardgas, maar vindt biomassacentrales geen goed alternatief. Minnesma wil dat het kabinet de komende jaren geen extra subsidie meer geeft aan biomassacentrales.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ruud de Vries
3 jaren geleden

De biomassa centrale in Purmerend verstookt per jaar 100.000 ton biomassa in de vorm van houtsnippers. 50.000 ton komt uit Nederland. De rest komt uit Duitsland. Alles wordt vervoerd met (vervuilende) vrachtauto’s en schepen. Het warmgestookte water dat naar de woningen via buizen getransporteerd wordt is, als het bij de huizen komt, afgekoeld naar ongeveer 30 graden Celcius. Te weinig om een woning mee te verwarmen. Om het water weer dusdanig op te warmen om een woning mee te verwarmen wordt gebruik gemaakt van AARDGASGESTOOKTE! tussenstations. Het warmteverlies tijdens transport door buizen is dus bijzonder hoog, dus het rendement zeer laag. Hier komt nog bij dat je geen keuzevrijheid hebt van warmteleverancier en dit is volledig in strijd is met de ERVM. Een woordvoerder van Vattenfall vertelde hier heeel blij mee te zijn.