De Amerikaanse regisseur Spike Lee heeft een film gemaakt over vier Afro-Amerikaanse Vietnamveteranen. Lee is een weerbarstige geschiedenisleraar die het lijden en de triomfen van de zwarte bevolking al veertig jaar verbeeld in zijn films. Da 5 Bloods is monumentaal, duurt lang (twee uur en vierendertig minuten), is scherp en grappig. Het is een spannende avonturenfilm, een komedie over vier oudere mannen en oorlogsepos ineen. Lee laat hier weer zien dat hij vele genres in zijn vingers heeft.

De film is niet rechtlijnig, fictief en slaat vele zijwegen in. In het heden komen vier vrienden bijeen in Ho Chi Minh Ciy, Vietnam om het stoffelijk overschot van hun 45 jaar geleden in de strijd gevallen kameraad Stormin’ Norman (Chadwick Boseman) terug te vinden. Ze zoeken tevens naar een kist met goud die ze toentertijd begroeven na een helikoptercrash. Dat goud van de Amerikaanse regering zien ze als genoegdoening voor de slechte behandeling die ze kregen bij thuiskomst.

Die vier overlevende ‘bloods’ van de filmtitel zijn Melvin (Isaih Whitlock), Eddy (Norman Lewis), Otis (Clarke Peters) en bovenal Delroy Lindo als Paul. Hij is overigens Trump-aanhanger wat niet goed valt bij zijn vrienden. Bovendien duikt de zoon van Paul, gespeeld door Jonathan Majors, op. De film begint met een terugblik met nieuwsbeelden uit de jaren ’60 en ’70. Er worden fragmenten getoond over de Vietnam- oorlog en raciale conflicten in de Verenigde Staten.

Het begint met Muhammed Ali die vertelt waarom hij geen soldaat wou worden, en eindigt met een speech van Dr. Martin Luther King Jr in 1967. Een jaar later zou hij vermoord worden. Da 5 Bloods draait om de onderbelichte rol van zwarte soldaten die 32 procent van de soldaten uitmaakte die naar Vietnam togen om te vechten voor het vaderland en werden thuis als oud vuil behandeld.

De vier bloods missen hun vijfde kameraad Norman. In flashbacks maken we kennis met deze heldhaftige man. De vier acteurs zijn in de flashbacks niet digitaal jonger gemaakt of door jonge acteurs vertolkt. Het werkt, Spike Lee durft dat. De film oogt overvol en chaotisch, maar deze woedende geschiedenisles van Lee is waanzinnig meeslepend. Dit koortsige jungle-avontuur herinnert aan meesterwerken als The Treasure of the Sierra Madre en Apocalypse Now. Verwijzingen naar andere films zijn talrijk.

De muziek van vaste componist Terence Blanchard is pompeus en dwingend. En wie anders dan Marvin Gay levert de songteksten. Maar de belangrijkste reden om Da 5 Bloods te zien is de Engelse acteur Delroy Lindo als de gekwelde Paul. Dat personage heeft met vele demonen af te rekenen. Lindo heeft zijn rol onwaarschijnlijke diepte gegeven, zijn vurige ogen maken hem angstaanjagend. Hij is altijd al een acteur geweest waar intense dreiging vanuit gaat. Zijn afdaling in de totale waanzin hier is van een zeldzame intensiteit.

Ulrik van Tongeren

Da 5 Bloods is te zien op abonneezender Netflix.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties