De Tweede Kamer wil dat nog dit jaar een einde komt aan de nertsenhouderij in Nederland. Landbouwminister Schouten moet binnen een week met een verbeterde stoppersregeling komen.

De afgelopen weken zijn maar liefst 17 nertsenbedrijven geruimd nadat was vastgesteld dat het coronavirus er heerste. De dieren bleken de ziekte ook op mensen te kunnen overdragen. Daardoor vormen de infecties bij nertsen een mogelijk risico voor de volksgezondheid. De meeste geruimde nertsen bevonden zich in het Brabantse Gemert-Bakel. Nederland had in 2019 meer dan 807.000 nertsen.

Het parlement stemde dinsdag in met een motie van de PvdD en PvdA die voorstelt een einde te maken aan het fokken van dieren die aantoonbaar bevattelijk zijn voor het coronavirus. De motie volgde op een waarschuwing van het RIVM voor de overdracht van het virus van dieren op mensen. De Kamer stemde ook in met een motie van de PvdD om het vervoersverbod van nertsen in stand te houden zolang het coronavirus blijft rondwaren.

De Kamer wil dat Schouten er alles aan doet om te voorkomen dat nertsenhouders na ruiming van hun bedrijf weer opnieuw beginnen. Een oproep van de SP aan het kabinet om dat te voorkomen kreeg ook een meerderheid in de Kamer. Het vervroegd stopzetten van de getroffen nertsenhouders mag niet gebeuren zonder een fatsoenlijke stoppersregeling. Een voorstel van CDA en GL om deze voor eind juni 2020 in plaats van 2024 vorm te geven, kreeg eveneens voldoende steun.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties