De actiegroep Bloed Aan Hun Handen Collectief heeft in Amsterdam vier straatnaamborden bekogeld met rode verf. De namen verwijzen naar de ‘gewelddadige en genocidale geschiedenis van Nederland’.

Het gaat om naamborden vernoemd naar Witte de With, Vasco de Gama, Hudson en Cabral, voormalige kolonisten die volgens de actiegroep ‘massamoordenaars’ zijn geweest. ‘Waarom wordt genocidale geschiedenis verheerlijkt in onze straten? Hoe kunnen we als maatschappij tegen racisme en genocide zijn als we voortdurend de gezichten en namen van deze racistische moordenaars laten zien?’, schrijven de actievoerders op internet.

Ze eisen dat de gemeente Amsterdam alle straatnamen hernoemd, en standbeelden en monumenten verwijderd waar die onze koloniale geschiedenis verheerlijken. ‘Haal ze neer of wij zullen het doen!’ Zo is de Witte de Withstraat in Amsterdam-West vernoemd naar de ‘bijzonder meedogenloze, koloniale kapitein Witte de With (1599-1658), die met geestdrift werkte voor zowel de West-Indische Compagnie als de Oost-Indische Compagnie (WIC en VOC), voornamelijk in Indonesië en India.’

Samen met Piet Hein veroverde De With in 1628 de Spaanse Zilvervloot. ‘Voorbeelden van zijn venijnig enthousiasme en koloniale mentaliteit zijn de verwoesting van de stad Jaya Karta en het vernietigen van 90.000 kruidnagelbomen in de Molukken als een strafmaatregel en om de prijs van kruidnagel op te drijven zodat het Nederlandse rijk daarvan kon profiteren. Hiermee werden de bestaansmiddelen van de lokale bevolking verwoest.’

In Tilburg werden op 11 juni alle straatnaamborden vernoemd naar J.P. Coen beklad. In Hoorn ontaardde op 19 juni een betoging tegen het omstreden standbeeld van Coen in rellen met de politie. Er is al tientallen jaren kritiek op de prominente aanwezigheid van het beeld in het hartje van de stad. Het Monument Indië-Nederland in Amsterdam-Zuid is ook maar weer eens beklad. Zelfs de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn moest eraan geloven.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties