De gemeente Wassenaar wil dat eigenaar Ronnie van de Putte en de krakers van Huize Ivicke ervoor zorgen dat het rijksmonument binnen vijf maanden niet meer wordt bewoond.

Als de krakers niet tijdig zijn vertrokken, gaat de gemeente zelf over tot ontruiming. Alle kosten van de ontruiming worden verhaald op de eigenaar en de krakers. Ivicke wordt sinds 5 juli 2018 bewoond door krakers. Dit is volgens de gemeente in strijd met het bestemmingsplan. Volgens dit plan mag Ivicke alleen als kantoor gebruikt worden.

De gemeenteraad heeft daarom in september 2019 een motie ingediend en het college van B en W gevraagd een einde te maken aan de illegale situatie. Het college heeft daarop een handhavingsprocedure in gang gezet. Volgens de gemeente Wassenaar is een termijn van vijf maanden voldoende voor de krakers om het perceel te verlaten. Ook kan – indien nodig – de eigenaar binnen deze termijn ontruiming vorderen via een kort geding.

Eind april werd bekend dat de gemeente beslag heeft gelegd op Huize Ivicke. Daarmee werd het vervallen monumentale buitenhuis onderpand voor kosten die de gemeente denkt te moeten gaan maken. Recent werd bekend dat krottenkoning Van de Putte de vervallen villa tot twee maal toe heeft doorverkocht, maar wel aan bedrijven waar hijzelf de scepter zwaait.

De vervallen villa Huize Ivicke in Wassenaar behoort niet tot de zeven meest bedreigde monumenten van Europa. Dat blijkt uit een lijst van een Europese organisatie. Ivicke was voor de lijst aangemeld door de Erfgoedvereniging Heemschut omdat het voormalige buitenhuis langs de N44 in zeer slechte staat verkeert, en de eigenaar er niets aan doet. ‘Dit is in Nederland hét voorbeeld van een bewust verwaarloosd monument’, zei directeur Karel Loeff van Heemschut vorig jaar.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties