De volgende ruiming is een feit. Het gaat om een fokkerij in Gemert met zo’n 7000 moederdieren. Ook vermoed men dat nertsen in een bedrijf in de buurt besmet zijn geraakt door Covid-19.

De definitieve uitslag van het verdachte nertsenbedrijf wordt binnen enkele dagen verwacht. De besmetting en de verdenking zijn aan het licht gekomen uit metingen van het early warning system, het monitoringssysteem van het RIVM waarmee wekelijks dieren worden getest op het virus. Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd.

In Landhorst is een paar dagen eerder bij een nertsenbedrijf een besmetting met SARS-CoV-2 vastgesteld. Het gaat om een bedrijf van 4300 moederdieren. In totaal zijn nu negentien nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard en is er één verdenking. Hiervan bevinden zeventien bedrijven zich in Brabant. Op de bedrijven waar SARS-CoV-2 is vastgesteld, zijn alle dieren geruimd.

Het kabinet heeft al maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat CoV-2 overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd.

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. De regeling moet voorkomen dat de negentien getroffen bedrijven die geruimd zijn hun stallen weer vol zetten. Deze regeling wordt waarschijnlijk in augustus openbaar gemaakt. Omdat het hier een vorm van staatssteun betreft, moet namelijk ook de Europese Commissie een oordeel geven en dat kost tijd.

Een algeheel fokverbod daarentegen lijkt nog ver weg en wordt pas richting het einde van het jaar overwogen. Zo’n verbod is een noodmaatregel die alleen kan worden ingezet om verspreiding van het coronavirus in te dammen, aldus de ministers Schouten en De Jonge. Een fokverbod zou overigens een eenmalige vrijwillige stoppersregeling in één klap overbodig maken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties