Het Binnenhof, donderdagavond

Boze boeren voeren sinds donderdag in heel het land acties tegen het voornemen van het kabinet om eiwitrijk veevoer te verbieden in het kader van stikstofreductie. Als voornaamste bezwaar tegen het plan noemen boeren de gezondheidsrisico’s voor koeien.

De eerste boeren kwamen donderdagavond 2 juli in actie bij een van de ingangen van het Binnenhof in Den Haag waar die avond werd gedebatteerd over de omstreden maatregel om eiwitrijk veevoer te verplichten. Er verschenen tientallen tractoren voor een van de ingangen die door een linie agenten tegengehouden werd om ze ervan te weerhouden het parlementsgebouw te benaderen. Zonder noodbevel schakelde de gemeente daarop de hulp van Defensie in.

Zestig militairen sloten de binnenstad op strategische plekken hermetisch af met vrachtwagens. Boeren in tractoren die vrijdag wilden protesteren werden omgeleid naar de omgeving van het Malieveld. Ze konden parkeren aan de Benoordenhoutseweg en moesten dan verder voet naar het terrein. Bij Boxtel hebben tientallen boeren vrijdagmiddag met tractoren de A2 richting Den Bosch urenlang geblokkeerd. De weg was vrijdagavond dicht tussen Best en Boxtel.

Op de A2 ontstond bij het Limburgse Ittervoort een nieuwe verkeersblokkade. Tussen de tien en 25 boeren blokkeerden zo’n anderhalf uur de weg in noordelijke richting. Ook in Groningen was vrijdagavond laat nog een boerenactie gaande. Regionale media meldden dat tractoren oprukten naar de stad, maar dat ze niet in het centrum mochten komen. Rond middernacht was deze actie weer voorbij.

Door heel het land deden boeren vrijdagmiddag aangifte tegen minister Schouten van Landbouw vanwege dierenmishandeling. De boeren vinden dat de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet slecht is voor het dierenwelzijn. In de nacht van vrijdag op zaterdag blokkeerden boeren korte tijd met tractoren en andere voertuigen het distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in het Drentse Beilen. De boeren vinden dat supermarktketens veel te weinig betalen voor hun producten.

Op verschillende plekken in Nederland voerden groepjes boeren zaterdagavond actie door met landbouwvoertuigen over autowegen te rijden. Die avond reden 35 tractoren door het centrum van Amsterdam. Eerder die dag roerden zij zich op snelwegen in Friesland, Drenthe en Groningen. Een groep boeren bezette een distributiecentrum van supermarktketen Jumbo in het Brabantse Veghel. Ook in Zwolle werd een distributiecentrum van Albert Heijn enige tijd afgezet door tientallen landbouwvoertuigen.

Een dag later, op zondagmiddag, werd de toegangspoort van het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam urenlang geblokkeerd. Na een toezegging van de manager van het centrum dat de directie binnenkort contact met hen opneemt, werd de blokkade rond 15.30 uur opgeheven. Ongeveer tweehonderd boeren voerden zondagavond actie bij het distributiecentrum van Aldi in Groenlo in Gelderland.

Diezelfde avond voerden ongeveer 35 boeren actie bij de terminal van Eindhoven Airport. Hoewel ook dit protest vreedzaam verliep, werden maandag twee mannen aangehouden op verdenking van onder meer bedreiging en poging tot doodslag. Een van de arrestanten, een 17-jarige jongen uit Udenhout, zou met zijn tractor in zijn gereden op een aantal marechaussees die het verkeer stonden te regelen.

Boeren zorgden maandag voor een file op de A2 richting Den Bosch en Utrecht. Ze gingen eerst op weg naar Den Bosch waardoor het verkeer daardoor tussen Beesd en Zaltbommel vast kwam te staan. Doordat ze bij Den Bosch rechtsomkeert maakten, zorgden ze voor oponthoud in de richting van Utrecht. Volgens de ANWB stond er aan beide kanten van de A2 zo’n 6 kilometer file. De Veiligheidsregio Groningen heeft een verbod van een week afgekondigd voor het demonstreren met tractoren en andere landbouwvoertuigen. Ook Drenthe en Friesland verbieden acties.

In Zwolle kwamen naar schatting honderd boeren samen bij het distributiecentrum van supermarktketen Albert Heijn. In Veghel blokkeerde een grote groep met landbouwvoertuigen de ingang van een logistiek bedrijf. Een vijftigtal boeren toog naar de Jaarbeurs in Utrecht, waar eerder op de avond het lijsttrekkersdebat van het CDA plaatsvond. Een delegatie van de boeren ging in gesprek met vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt.

Landbouwminister Schouten wil een limiet aan de toegestane hoeveelheid eiwit in krachtvoer. Dat is het aanvullende voedsel voor koeien naast bijvoorbeeld gras, mais of hooi. Melkveehouders riskeren vanaf 1 september een boete van 2500 euro als ze krachtvoer gebruiken of op voorraad hebben met te veel eiwit. Als voornaamste bezwaar tegen het plan noemen boeren de gezondheidsrisico’s voor koeien.

Dat laatste wordt onderschreven door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD). Het plan van de minister maakt het moeilijker om vee een gebalanceerd dieet te geven. Het gevolg kan zijn dat de veehouders meer voer geven om aan dezelfde hoeveelheid eiwit te komen als voorheen. Daardoor kunnen de koeien en kalveren te dik worden. Zo’n 40 procent van de 16.000 melkveebedrijven krijgt volgens brancheorganisatie LTO last van het plan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties