De slibvelden in Amsterdam-Noord

De bewoners van de ontruimde vrijplaats ADM kregen begin vorig jaar van de gemeente Amsterdam een tijdelijke locatie aangewezen in Noord. November moeten ze alweer vertrokken zijn.

De nieuwe ‘vrijplaats’ ligt net achter de ring Noord op de Buikslotermeerdijk, de slibvelden van de voormalige waterzuivering. De oud ADM-bewoners kreeg deze plek van de gemeente voor twee jaar aangeboden. In eerste instantie weigerde de groep het terrein, maar na de ontruiming op 7 januari 2019 van het ADM-terrein in het Westelijk Havengebied deden ze er toch hun intrede. Althans een deel van de groep. Een aantal zwerft nog altijd door de stad.

Eind 2018 werd een motie aangenomen door de Amsterdamse gemeenteraad die het college opdroeg om samen met de ADM gemeenschap voor hen een definitieve locatie te zoeken. De slibvelden werden middels een gedoogbeschikking voor twee jaar ter beschikking gesteld aan de ADM’ers. In een recent overleg met stadsdeel Noord bleek dat, ondanks de motie en zonder dat er een andere locatie in beeld is, het stadsdeel desalniettemin de ADM-gemeenschap van het terrein wil verwijderen als ze begin november niet zelf zijn vertrokken.

In samenwerking met het gemeentelijk team ‘vrije ruimte’ hebben de ADM’ers visies ontwikkeld voor een ‘nieuw grote vrijplaats’ in Amsterdam die over pakweg 2,5 jaar elders in de stad ook zou moeten worden verwezenlijkt.  Het college acht een dergelijke vrijplaats essentieel voor de culturele en maatschappelijke diversiteit van Amsterdam. ‘Des te meer reden om de verblijfstermijn van de gemeenschap te verlengen totdat de nieuwe locatie is gerealiseerd’, aldus de ADM’ers.

Docu ‘De Verloren Vrijstaat’, over de culturele activiteiten op en ontruiming van het voormalige ADM-terrein (7 januari 2019) in het Westelijk Havengebied:

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eline
3 jaren geleden

Het is schandalig dat het niet wordt verlengd totdat de nieuwe plaats gerealiseerd is. Terwijl er geen alternatief wordt geboden.
Zelfs de gemeente heeft een motie afgegeven dus als het stadsdeel daarin ruimdenkend zou zijn zouden ze daar in mee moeten gaan.
Dit komt neer op een groep mensen waar ook kinderen bij betrokken zijn zomaar aan hun lot over te laten.
Moeten ze dan gaan zwerven tot de nieuwe locatie beschikbaar is.
De mensen die hier over gaan van stadsdeel noord zijn uitermate kortzichtig en hebben totaal geen inlevingsvermogen.
Maar vluchtelingen krijgen zonder problemen een onderkomen en worden niet op straat gezet. Onze eigen landgenoten wel…..
Hoe tegenstrijdig is dit………
Stadsdeel Noord…jullie moeten jullie heel hard schamen en terugkomen op dit besluit en laat de ADM erg met rust!!