Op een pelsdierhouderij in Boxmeer zijn verschillende nertsen besmet geraakt door het coronavirus. Het is al het 27e bedrijf waar het virus de kop op heeft gestoken. Het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen.

De 12.500 dieren van het bedrijf in Boxmeer zullen allemaal geruimd moeten worden. In de volgende gemeenten, voornamelijk in Noord-Brabant, werden tot nu toe 27 bedrijven getroffen: negen in Sint Anthonis, negen in Gemert-Bakel, drie in Venray, twee in Laarbeek, een in Uden, een in Deurne, een in Nederweert (Limburg) en een in Boxmeer. Al voor de coronacrisis uitbrak werd besloten dat vanaf 2024 alle pelsdierhouderijen in Nederland worden gesloten.

Het Veiligheidsberaad maakt intussen zich grote zorgen over de manier waarop landbouwminister Schouten de besmettingshaarden bij pelsdierhouderijen aanpakt. Zij zou te weinig oog hebben voor de angst van omwonenden van de fokkerijen en haar beleid onvoldoende afstemmen met de veiligheidsregio’s. Dit blijkt uit een brief van voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, die in het bezit is van RTL Nieuws.

Minister Schouten voelt er op voorhand niets voor om gezonde dieren te ruimen. Zij heeft eerder aangegeven dat de volksgezondheid wat haar betreft op de eerste plaats komt. Bij haar besluitvorming heeft ze zich laten leiden door adviezen van deskundigen. Die hebben steeds aangegeven dat omwonenden van nertsenfokkerijen niets te vrezen hebben, omdat in luchtmonsters buiten de stallen nooit corona is aangetroffen.

Hoe de nertsen besmet zijn geraakt, wordt momenteel nader onderzocht door de NVWA, GGD en de Faculteit Diergeneeskunde. De meest waarschijnlijke besmettingsroute is van mens op dier. Op een aantal bedrijven werkten personen die COVID-19 verschijnselen hadden. Bij andere bedrijven is nog niet duidelijk hoe de infectie heeft plaatsgevonden. In sommige gevallen is de bron niet meer te achterhalen.

Deskundigen geven aan dat de nertsen waarschijnlijk ziek zijn geworden door personeel. Afgelopen weken hebben medewerkers intensief contact gehad met de nertsen omdat de pups gespeend (weggehaald bij de moeder) en gevaccineerd moesten worden. Medewerkers zijn pas sinds 10 juli verplicht om mondmaskers en gezichtsschermen te dragen. Daarom is er een kans geweest dat zij de nertsen tijdens het spenen en vaccineren besmet hebben met het virus.

Het spenen en vaccineren is nu zo goed als afgerond. Het kan zijn dat er tot half augustus nog besmettingen aan het licht komen die tijdens deze werkzaamheden zijn opgetreden. Maar de verwachting is dat het aantal besmettingen daarna terugloopt. Als na half augustus nog steeds nieuwe besmettingen worden gevonden, zullen de risico’s opnieuw worden beoordeeld en zullen er gepaste maatregelen genomen worden. Alle pelsdierhouderijen worden dan gesloten en de dieren vergast.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties