Vijfduizend mensen krijgen van de Nederlandse Spoorwegen op termijn een financiële tegemoetkoming voor de rol die de NS speelde in het transport van joden en zigeuners tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De NS vervoerde in opdracht van de Duitse bezetter Joden, Roma en Sinti door Nederland. Zij werden in treinen naar Kamp Westerbork in Drenthe gebracht. Van daaruit brachten de Duitsers hun slachtoffers naar vernietigingskampen. In totaal zal de NS op termijn zo’n 40 miljoen euro uitkeren. De regeling loopt bijna af: tot woensdagochtend 07.00 uur kunnen aanvragen worden ingediend.

Van de toegewezen tegemoetkomingen zijn er 721 voor overlevenden van de transporten. Zij hebben recht op 15.000 euro. De grote meerderheid van de aanvragers zijn nabestaanden. Weduwen en weduwnaars krijgen 7500 euro, kinderen 5000 tot 7500 euro. De NS heeft 1250 aanvragen afgewezen van mensen die niet aan de criteria van de regeling voldoen. In totaal zijn 7600 aanvragen ingediend. Een deel moet nog worden beoordeeld.

De zaak is in gang gezet door de 84-jarige Salo Muller, voormalig verzorger en fysiotherapeut van Ajax. Zijn ouders zijn kort na aankomst in Auschwitz vermoord. Hijzelf bracht de oorlog door op verschillende onderduikadressen in Nederland. Nu de NS over de brug is gekomen, richt Muller zijn pijlen op de Duitse spoorwegen die verantwoordelijk waren voor de deportaties naar concentratiekampen.

Tienduizenden Joden werden vanuit Nederland via de Deutsche Reichsbahn naar vernietigingskampen als Auschwitz en Sobibór getransporteerd. Aan die transporten, door de Joden zelf gefinancierd, hield de Reichsbahn miljoenen euro’s over. Verder staat het Amsterdamse GVB (gemeentevervoer) op Mullers verlanglijstje om aan te pakken, aangezien het bedrijf Joden heeft vervoerd naar de stations. En Muller wil tevens de rol van de politie aan de kaak stellen die eveneens hand- en spandiensten verzorgde voor de nazi’s.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties