Duitse milieuactivisten hebben vrijdagochtend met kajaks op het water en blokkades op de weg de raffinaderij van Shell in Keulen geblokkeerd. Een protest tegen klimaatverandering en kapitalisme.

Zo’n vijftig milieuactivisten waren vroeg in de ochtend met hun actie begonnen om de Shel-raffinaderij in Keulen-Wesseling zo lang mogelijk lam te leggen. Sommigen ketenden zich vast aan olievaten gevuld met beton. Anderen klommen op zes meter hoge driepotige statieven of voeren met kajaks voor de ingang van de haven. Ruim drie uur later greep de politie in.

De blokkade is de opmaat naar de dagen van de tweedaagse actie ‘Opstand op afstand – red het klimaat, overwin het kapitalisme’ georganiseerd door de klimaatrechtvaardigheidsbeweging. Vandaag en zaterdag vinden er landelijke campagnes plaats. Met de acties, die moeten plaatsvinden in overeenstemming met de corona-regelgeving, willen de demonstranten wijzen op het verband tussen het kapitalisme en de klimaatcrisis.

‘Het nastreven van winst creëert een dwang tot groei die alleen kan worden bevredigd door de uitbuiting van mens, dier en het milieu. Dit brengt ons levensonderhoud in gevaar en voedt de klimaatcrisis verder’, aldus Mara Güthen, een van de organisatoren van de dagen van actie. Crises, zoals rond corona en het klimaat, zouden mensen die al benadeeld zijn bijzonder hard treffen. ‘We willen de toename van deze ongelijkheid niet langer accepteren’, zei Güthen.

‘Fridays for Future’ bracht in het verleden 1,4 miljoen mensen op straat. Toch is er op politiek niveau bijna niets gebeurd met betrekking tot de klimaatcrisis. Dit blijkt ook uit het besluit van de regering om tegen 2038 steenkool te blijven verbranden. ‘Alleen demonstreren is niet genoeg. We moeten nu de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis blokkeren. We zijn ervan overtuigd dat veel mensen een groot verschil kunnen maken.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Wij verzamelen met plezier de artikelen voor jou, alles over klimaatverandering. Via de Nieuwsbron ga je naar de pagina van het artikel. klimaat Veranderingsnieuws, begin hier gemakkelijk met zoeken […]