De gemeente Laren wil 41 eiken kappen om plaats te maken voor een waterbassin en een terrein voor evenementen. Inwoners zijn woedend over de plannen die in hun ogen het hart van het dorp wegrukken.

Ze staan er al zo’n honderd jaar, 41 imposante eikenbomen op De Brink in het centrum van Laren. Goed voor het klimaat en een prima plek om te vertoeven tijdens zomerse hittedagen. Toch wil B&W van Laren van het groen af. De gemeenteraad wil dit gebied levendiger en functioneler maken. ‘Zo wordt het weer dé historische en groene plek midden in het centrum. Ook ligt er in het kader van ‘Laren Regenklaar’ een forse opgave voor waterberging’, meldt B&W in een persbericht.

‘In het plan vormt gras de basis’, vervolgt B&W. ‘Er vindt een verjonging plaats van de bomen en er komen paden in de Brink die een aangenaam wandelrondje mogelijk maken. Daarnaast wordt er een zogenoemd dorpserf gemaakt. Dit dorpserf is voldoende groot om plek te bieden aan sociale en culturele ontmoeting.’ Op de plaats van de eiken wordt een zogeheten ‘wadi’ aangelegd, een grote kale kuil waar regenwater mee opgevangen kan worden om waterlast mee tegen te gaan.

Diverse inwoners van Laren noemen het een krankzinnig plan. Ze zijn een handtekeningenactie gestart. „Ik vind het verschrikkelijk. Echt. Ik begrijp niet hoe iemand dit kan verzinnen”, zegt Julia Lommel tegen een verslaggever van NH Nieuws. „Als je gevoel voor Laren hebt, dan ga je niet het hart van het dorp verwoesten.” Woensdagavond wordt door het college van B&W de herinrichting van De Brink in een voorstel ter sprake gebracht in de gemeenteraad.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
alda.rozeboom
3 jaren geleden

Inderdaad een krankzinnig plan. Maar we weten niet waar en hoe we kunnen protesteren als inwoners. Er wordt niet echt een actie bekend gemaakt

Willem
3 jaren geleden

Alda, ik lees in dit bericht dat het college van B&W het voorstel woensdagavond bespreekt met de gemeenteraad. Lijkt me voor de hand liggend dat tegenstanders die gelegenheid aangrijpen om aanwezig te zijn in get gemeentehuis en inspraak eisen. Voor de deur protesteren kan natuurlijk ook. Neem anders even contact op met Julia Lommel, zij is een handtekeningen actie gestart.

Corina Wouterse
3 jaren geleden

Hoeveel grote fouten moeten er nog gemaakt worden voor er iets geleerd wordt? Werkelijk het ene na het andere stuk komt voorbij waarin juist wordt opgeroepen bomen te laten staan. Voor water afvoer, voor schaduw en biodiversiteit. Vogels, insecten, egels. Eén boom koelt net zo effectief als 10 airco’s. Ik smeek niet gauw maar nu! Please laat die bomen STAAN!

Trouwe bezoeker
3 jaren geleden

Ik kom graag in Laren voor een mooie wandeling en om te genieten van het mooie centrum en de fijne sfeer.
Heerlijk een drankje op een terrasje met zicht op het mooie groene hart met de schitterende bomen, het visitekaartje van Laren!
Hoe haal je zo’n idioot plan in je hoofd? En waarom juist op deze plek? Misschien het lelijke chinees restaurant opkopen en slopen en daar je onzinnige plannen
uitvoeren? Soms moet je respect tonen en afblijven van iets waar mensen van houden, triest dat een enkeling zoveel onrust kan veroorzaken.