De Koreaanse regisseuse Kim Bora heeft met haar prachtige House of Hummingbird een raak portret gemaakt van het onzekere bestaan van een jong meisje.

House of Hummingbird is gesitueerd in 1994 in Seoul, Zuid-Korea, een land waar strenge tucht en regels heersen. Er is nauwelijks ruimte voor persoonlijke ontplooiing. In de jaren ’90 vond er een daadkrachtig beleid plaats naar een moderne samenleving. Het gaat echter te bruusk en gehaast. Er vallen slachtoffers zoals het aangrijpende einde van de film bewijst. Kim Bora heeft haar gevoelige tienerdrama geplaatst in dit enigszins verontrustende kader.

De kolibrie van de filmtitel is de 14-jarige Eun-hee, gespeeld door de magnifieke Park Ji-hu. Zij is een onzeker meisje dat gepest wordt op de meisjesschool. Eun-hee geldt als delinquente omdat ze anders is. Ze heeft een hartsvriendin en een stiekeme relatie met een jongen. Thuis is het niet veel beter. Haar ouders runnen een rijstcakewinkel en hebben weinig aandacht voor hun dochter.

De zoon des huizes mishandelt Eun-hee regelmatig, de ouders zwijgen. Het huiselijk geweld schijnt normaal te zijn in deze barse samenleving. De film tekent hoe Eun-hee navigeert in een vijandige omgeving waar de tegenslagen hard aankomen. Een oorziekte brengt haar aan de rand van de afgrond, maar er is een persoon die haar een reddingslijn toewerpt. Het is haar bijleslerares, gespeeld door Sae-byuk Kim, die het leven van Eun-hee een impuls geeft. De vriendschap tussen beide jonge vrouwen is absoluut het stralende hoogtepunt van House of Hummingbird.

De film is een traag ontrollend drama, met veel aandacht voor aansprekende details. Knap dat het geen melodrama is geworden. Het talent van regisseur Bora is dat ze het drama lichtvoetig heeft vormgegeven. Ondanks de verschrikkelijke dingen die Eun-hee overkomen, wordt ze er alleen maar sterker door. Haar grenzeloze behoefte naar vriendschap, geborgenheid en liefde zijn meevoelend gebracht.

Zeldzaam zijn films waar het ‘echte’ leven aan bod komt. Dat lukt tegenwoordig uitsluitend in kleine intieme drama’s zoals dit juweel. Huiveringwekkend is het zinnetje geuit door een medeleerling over Eun-hee: ‘Domme meisjes zoals zij zullen nooit studeren, ze worden onze dienstmeisjes.’ De heldin van de film heeft echter andere plannen.

Ulrik van Tongeren

House of Hummingbird (September Film, 2020)

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties