Passanten van een aantal drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam zijn vanaf maandag 31 augustus niet langer verplicht een mondkapje te dragen. Een hoger beroep tegen de maatregel is van de baan.

Op basis van een evaluatie wordt besloten of de mondkapjesplicht in bepaalde gebieden opnieuw wordt ingevoerd of niet. Dat hebben de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond laten weten. Dat kan zijn op de huidige locaties en eventuele nieuwe plekken.

De mondkapjesplicht op drukke plekken werd 5 augustus ingevoerd. Veel ondernemers hadden er bezwaar tegen, omdat consumenten in onderzoeken aangaven minder te zullen gaan winkelen. In de praktijk werd er nauwelijks gehoor gegeven aan de oproep. Op de dagmarkt Albert Cuyp in de Amsterdamse Pijp was het dragen van een mondkapje een zeldzaamheid.

Nu het experiment gestopt is, is ook het hoger beroep tegen het vonnis van de rechter in Amsterdam van de baan. Dat meldt de ondernemer Ab Gietelink, die zich met protestgroep Viruswaarheid bij de rechter verzette tegen de maatregel. De rechter bepaalde vorige week dat het dragen van een mondkapje op drukke plekken in de hoofdstad verplicht blijft.

Volgens deskundigen is een mondkapjesverplichting in strijd met de grondwet. „Dit is een indirect middel om gedrag te veranderen; dat mag simpelweg niet”, zegt Jan Brouwer, hoogleraar Recht en samenleving aan de Rijksuniversiteit Groningen. „De mondkapjesplicht is een kledingvoorschrift en daarmee wordt inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer. Daarmee wijk je van de grondwet af en dat mag niet”, aldus noodrechtspecialist Wierenga aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties