Total Recall van Paul Verhoeven uit 1990 wordt door filmmuseum Eye in een gerestaureerde versie uitgebracht. Het is een voorproefje van een uitvoerig Verhoeven retrospectief dat volgend jaar moet plaatsvinden. De denderende futuristische science fiction thriller is intussen een cultfilm geworden. De speciale effecten mogen dan enigszins verouderd aandoen, dat maakt de charme van Total Recall alleen maar groter.

Verhoeven maakte in 1987 zijn Amerikaanse debuut met RoboCop, een film vol sardonische humor, satire en ultrageweld. Met Total Recall ging hij nog een stapje verder. De film speelt in 2084 en handelt over de interplanetaire avonturen van de gespierde bouwvakker Quaid, gespeeld door Arnold Schwarzenegger. De man droomt over Mars en laat zich door de firma Rekall, gespecialiseerd is in virtuele reizen, een chip implanteren. Een reis naar Mars als geheim agent is het pakket waar hij voor kiest.

Er gaat echter iets mis met de implantatie. Quaid belandt in een soort psychose waarin hij gelooft een geheim agent te zijn die aan de zijde vecht van rebellen op Mars. De crux van het verhaal is dat Quaid blijkbaar al eerder op de planeet was. Daarom reist hij spoorslags naar Mars om uit te vinden dat hij al een spion was en dat zijn geheugen gewist werd door zijn kwaadaardige baas. Wat is realiteit en wat is vals, is de essentie van de complexe onderstroom van Total Recall.

De film is gebaseerd op het korte verhaal We Can Remember It For You Wholesale van Philip K.Dick uit 1966. Deze auteur schreef tevens het verhaal waarop Blade Runner van regisseur Ridley Scott gebaseerd is. RoboCop is gegrondvest in een herkenbare realiteit. Total Recall is daarentegen een wilde fantasie. Eigenlijk is het eerste deel van de film wat op aarde speelt luguberder dan de wilde avonturen van Quaid op Mars.

Vooral de glamoureuze Sharon Stone als zijn echtgenote Lori met een dubbele agenda is tamelijk verrukkelijk. Later zal ze op Mars weer opduiken. De wilde avonturen op de rode planeet zijn trouwens niet te versmaden. We kunnen ons vergapen aan de Mars populatie van mutanten en de denderende actie scènes met uitzinnig geweld. De film heeft bovendien twee memorabele slechteriken, gespeeld door Michael Ironside en Ronny Cox.

Ulrik van Tongeren

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties