1 On the Rocks (Sofia Coppola)

Coppola maakte al een reeks goede tot uitstekende films. Maar On the Rocks is haar beste film. Onweerstaanbaar en grappig is deze liefdevolle mijmering over een vader-dochter relatie. De enigszins onbekende Rashida Jones en Bill Murray leveren puik samenspel. Het is een simpel verhaal, prachtig verteld, in een New York wat niet meer bestaat. [recensie]

2 Kajillionaire (Miranda July)

Met haar derde speelfilm heeft Miranda July een komedie over geld gemaakt. Veel zwarte humor over een ouder echtpaar die hun dertigjarige dochter inwijdt in het edele ambacht van het oplichten en stelen. Het is een subversieve kijk op de Amerikaanse consumptie-maatschappij. Ewan Rachel Wood, Richard Jenkins en Debra Winger zijn subliem. Gina Rodriguez is een openbaring. [recensie]

3 Never Rarely Sometimes Always (Eliza Hittman)

Spannend en intiem drama over een tiener die met haar vriendin op weg gaat naar de grote stad voor een abortus. Hittman heeft haar film zo minimalistisch mogelijk gemaakt. Dit rauwe realisme is wel toevertrouwd aan de fantastische jonge actrices Talia Ryder en Sidney Flanigan. [recensie]

4 The Assistant (Kitty Green)

Speelt zich af in de troebele en protserige wereld van de filmproductie. De persoonlijk assistente van een filmproducent wil hogerop in de filmwereld. Probleem is dat ze een geweten heeft. Julia Garner speelt de assistente is obsederend goed. [recensie]

5 House of Hummingbird (Bora Kim)

De Zuid-Koreaanse regie debutant King heeft een hartverscheurend drama gemaakt over het ontluiken van een tienermeisje. Veel narigheid treft haar, de regisseuse heeft ervoor gewaakt om er een jankerig melodrama van te maken. Doch er is licht aan het einde van de tunnel, actrice Ji-hu Park excelleert in de hoofdrol. [recensie]

6 Sweet Thing (Sam Rockwell)

Rockwell is een grote naam in de onafhankelijke Amerikaanse cinema, al gaat dat terug naar de jaren ’90. Zijn wederopstanding behelst een prachtig geschoten zwart-wit film die gemaakt werd als een soort home-movie. Zijn familie achter en voor de camera geven alles. Beurtelings rauw en dromerig is de film een schot in de roos. [recensie]

7 A Hidden Life (Terence Malick)

Geen typische Malick-productie. Het is een Duits gesproken oorlogsdrama over een katholieke boer die tijdens de Tweede Wereldoorlog weigert in dienst te gaan bij de nazi’s. Het is een epische vertelling waar belangrijke filosofische vragen worden gesteld over goed en kwaad. Een intense ervaring van drie uur. [recensie]

8 Bacurau (Kleber Mendonça Filho, Juliano Dormelles)

Denderde Braziliaanse western over de bewoners van een dorpje die in opstand komen tegen de invasie van buitenlandse huurlingen. Het is nogal hallucinant en ultra gewelddadig. Acteer legendes Udo Kier en Sonia Braga maken het tot een onvergetelijke ervaring. [recensie]

9 Jojo Rabbit (Taika Waititi)

Vreemdsoortige komedie spelend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een Duits jochie heeft als denkbeeldige speelkameraad Adolf Hitler. De regisseur speelt Hitler uitstekend, de speelse scènes tussen beiden zijn tamelijk hilarisch. Er wordt hier uitdagend gespeeld met de grenzen van betamelijkheid. Om de hoek loert het lugubere fascisme. [recensie]

10 Mank (David Fincher)

Zonder twijfel de fraaiste zwart-wit film van het jaar. Fincher komt eindelijk weer eens met een speelfilm. Mank is een biografisch epos over Herman J. Mankiewicz, de scenarioschrijver van Citizen Kane, de beste film aller tijden. Mank gaat over het schrijfproces van die film en tevens over het leven van Mankiewicz. Voor de ware cinefiel is het genieten van een geweldig gereconstrueerd Amerika in de jaren ’30 en begin jaren ’40 van de vorige eeuw. Kers op de taart is de briljante Britse acteur Gary Oldman als Mankiewicz. [recensie]

Beste documentaire: City Hall van Frederick Wiseman.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties