Down to Earth gaat over de hoeders van de aarde. De Nederlandse documentairemakers Rolf Winters en Renata Heinen reisden met hun drie jonge kinderen zes continenten af, waaronder het binnenland van Australië, het tropische regenwoud en de Andes in Zuid-Amerika, Afrika en Ierland.

Het zijn ontmoetingen met de oorspronkelijke, traditionele bewoners van deze plaatsen. Ze vertellen over de essentie van het leven en de band die ze hebben met de aarde. De hoeders van de aarde is een bont gezelschap van spirituele leiders, stamhoofden, sjamaans, aarde-dansers, musici en nomaden.

De reisdocumentaire uit 2015 trok maar liefst 170.000 bezoekers in drie jaar, en zou nu nog ergens vertoond worden als de bioscopen en filmhuizen niet op slot zouden zitten. Dit is tevens meer dan een film, het heeft aanzet gegeven tot een beweging.

Het begin van de documentaire geeft door de wazige beelden het idee dat het gezin een hippiegezelschap zou zijn. Maar hun vijfjarige wereldreis heeft geen zweverig document opgeleverd. Door de getuigenissen van de geïnterviewde mensen is de documentaire verrassend urgent.

Het stamhoofd van de Anishinaabe indianenstam in de Amerikaanse staat Michigan fungeert als het ware als ceremoniemeester van Down to Earth. De hypnotiserende stem van de wijze, oude man resoneert door de gehele documentaire. De filmmakers leefden trouwens geruime tijd bij de stam. De stamoudste gaf pas na negen maanden toestemming om te filmen.

De steeds terugkerende boodschap van de hoeders overal ter wereld is dat we in harmonie moeten leven met de aarde. Onze planeet niet plunderen en vernietigen is het mantra van deze mensen. In al hun hartelijkheid hebben ze kritiek op het meedogenloze consumentisme van de westerse mens.

Het is louterend om tijdens de huidige welhaast sinistere wereldcrisis deze documentaire te ondergaan. Het effect van de fraaie beelden van de woeste landschappen is weldadig rustgevend. Ook wordt de terug naar de natuur thematiek van stal gehaald. Down to Earth levert een verfrissend perspectief daarop. Het getuigt van grote moed dat de makers hun passionele project tot wasdom wisten te brengen. En ze deden bijna alles zelf. Ondertussen hebben ze velen geïnspireerd om anders naar de wereld te gaan kijken.

Ulrik van Tongeren

Down to Earth (2015) is op YouTube en diverse VOD platforms te bekijken.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties