Enkele honderden inwoners van IJburg hebben op 7 januari geprotesteerd tegen de plannen van de gemeente Amsterdam om  op korte afstand van het eiland windmolens te bouwen.

‘Geen megamolens bij woonwijken’ prijkt op het megaspandoek dat door opvallend veel kinderen omhoog wordt gehouden. De IJburgers zijn boos over de mogelijke komst van een zestal windmolens vlakbij De Bert Haanstrakade in het IJmeer. Twee luidsprekers verspreiden een zwiepende en indringende ruis. Alsof ze willen zeggen: zo klinkt het hier straks als vierhonderd meter verderop een windmolen staat.

Het stadsbestuur ziet ruimte voor zo’n 17 extra windmolens in Amsterdam. Voor de helft is plek in de haven en voor de rest heeft wethouder Van Doorninck (GL) nog zes ‘zoekgebieden’ aangewezen, waaronder IJburg. Ergens in deze gebieden, met daarbij ook de Noorder IJplas in Noord, Gaasperplas en bedrijventerrein Amstel III in Zuidoost, probeert de stad zo’n acht of negen windturbines onder te brengen.

Tot verrassing van de bewoners van IJburg bleek na de zomer uit rapporten in opdracht van de gemeente dat ook plekken op zo’n 350 tot 400 meter voor de Bert Haanstrakade in aanmerking kunnen komen. Tijdens het protest zou de wethouder op IJburg worden ontvangen voor een gesprek. Het gesprek vond uiteindelijk plaats via een videoverbinding.

De IJburgers vrezen voor hun uitzicht en de waarde van hun huis, maar ook voor een hinderlijk opflakkerende slagschaduw, geluidsoverlast en zelfs gezondheidsschade die het gevolg kan zijn van het aanhoudende windmolengeraas – een bromtoon die zelfs als die nauwelijks hoorbaar is toch stress mee kan brengen. Vandaar ook de spandoeken met de claim dat de windmolens ‘ziekmakend’ zouden zijn.

Ook in Amsterdam-Noord groeit het verzet. Tientallen inwoners hebben zich reeds aangesloten bij actiegroep Windalarm. De wethouder wil 150 meter hoge windmolens laten bouwen aan de noordkant van de A10 wat gevolgen heeft voor dichtbevolkte buurten aan de andere kant van de snelweg. In het tv-programma De Hofbar kreeg Van Doorninck er onlangs behoorlijk van langs.

Naast horizonvervuiling maken hoge windmolens een hinderlijk geluid. Ze mogen daarom niet te dicht bij woonwijken worden geplaatst, vindt Jan de Laat van het Leids Universitair Medisch Centrum. Windmolens die te dicht bij woningen staan dienen volgens hem te worden verplaatst. Dit staat vermeld in een internationaal onderzoek dat nog niet gepubliceerd is, meldt het tv-programma EenVandaag.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Ravage-webzine.nl, 21 januari […]