In de gemeenteraad van Utrecht is een relletje ontstaan nadat de fractie van DENK een voorstel van spijtbetuiging aan de joodse gemeenschap op onbehoorlijke wijze verstoorde.

De Utrechtse gemeenteraad zou donderdag een besluit nemen over een voorstel om diepe spijt te betuigen over het lot van de joodse gemeenschap in Utrecht, die na de oorlog kil en zakelijk werd benaderd. DENK kaapte dat moment om aandacht te vragen voor het slavernijverleden van de stad, tot ongenoegen van andere partijen, meldt omroep Utrecht.

Utrecht kende voor de oorlog een kleine joodse gemeenschap van circa 1600 mensen. Het grootste deel daarvan overleefde de oorlog niet. Ze werden afgevoerd naar concentratiekampen, waar ze werden vermoord. Slechts 400 Joden keerden na de oorlog terug in de stad. Hen wachtte echter een zakelijk en kil onthaal.

Het was de bedoeling dat PvdA-fractievoorzitter Van der Zweth kort het woord zou nemen en dat de raad eensgezind het voorstel zou steunen. De bedoeling was dat het meer een symbolisch moment zou zijn, dan een echt debat. Het DENK-raadslid Ismail el Abassi dacht daar anders over. Hij vroeg het woord, vóór de PvdA.

El Abassi betoogde dat hij het vreselijk vindt wat de Joden is aangedaan in de oorlog, maar hij wilde van de gelegenheid gebruik maken de raad te vragen een onderzoek te starten naar de rol van de stad tijdens de Gouden Eeuw, met betrekking tot het slavernijverleden. Ook wil hij dat de Roma en Sinti gecompenseerd zouden kunnen worden omdat ook zij slachtoffer zijn geworden van de nazi’s.

Het leidde tot groot ongenoegen in de raad. De meeste fracties kozen ervoor om te zwijgen, de PVV deed dat niet. Het debat dat vervolgens door Henk van Deún werd aangekaart ontspoorde volledig, waarbij El Abassi de beschuldiging aan het adres van Van Deùn uitte dat hij en zijn partij NSB-sympathieën hebben. Burgemeester Dijksma was not amused met het optreden van El Abassi.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties