A15

De verlenging van de A15 tussen Bemmel en Zevenaar komt er voorlopig niet. Dat is het resultaat van een voorlopige uitspraak van de Raad van State in Den Haag. De stikstofberekeningen zijn te beperkt uitgevoerd.

De minister van Infrastructuur en Waterstaat moet beter motiveren of haar berekeningen van de stikstofneerslag op beschermde natuurgebieden als gevolg van het doortrekken en verbreden van de A15 en A12 bij Arnhem wel volledig zijn. In de berekeningen wordt de stikstofuitstoot van verkeer op meer dan 5 kilometer afstand van de weg niet meegenomen. Dat is wel een vereiste op grond van Europese natuurwetgeving.

Dit staat in een tussenuitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State over het tracébesluit ‘A15/A12 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’. De minister krijgt een half jaar de tijd om het tracébesluit beter te motiveren of aan te passen. Het tracébesluit maakt het mogelijk de A15 door te trekken en aan te sluiten op de A12. De beide snelwegen worden ook verbreed.

De minister wil hiermee de files op de bestaande wegen in de regio Arnhem-Nijmegen aanpakken en de bereikbaarheid, verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer verbeteren. Tegen het tracébesluit zijn 44 beroepschriften ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Het merendeel van de bezwaarmakers zijn bewoners en bedrijven die in de buurt van de snelwegen wonen of gevestigd zijn.

Tegenstanders van verbreding van de A27 bij Amelisweerd in Utrecht zijn hoopvol na het vonnis over de rekenmethode van de stikstofuitstoot. „Dit is zeker veelbetekenend omdat wij in ons beroepschrift dat we vorige week hebben ingediend precies dezelfde argumenten hebben gebruikt als in dit geval. De Raad van State kan dus niet anders dan op dezelfde wijze onze bezwaren honoreren”, zegt Jos Kloppenborg van de Vrienden van Amelisweerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties