Er zijn 6.750 arbeidsmigranten omgekomen in Qatar sinds de Golfstaat in 2010 werd aangewezen als organisator van het WK voetbal. De arbeiders werkten vaak onder onveilige omstandigheden.

Volgens overlijdensregisters uit India, Pakistan, Nepal, Bangladesh en Sri Lanka, de landen waar vanuit de arbeidsmigranten afkomstig zijn, zijn gedurende de afgelopen tien jaar wekelijks gemiddeld twaalf werknemers overleden, meldt de Britse krant The Guardian. Waarschijnlijk zijn veel gastarbeiders gestorven door ongelukken bij de bouw van infrastructurele projecten en door de extreme hitte.

Volgens The Guardian ligt het daadwerkelijke dodental nog hoger dan 6.750, aangezien er geen gegevens van gastarbeiders uit de Filippijnen en Kenia zijn meegenomen in het onderzoek. Daarnaast zijn de overledenen uit de laatste maanden van 2020 niet geregistreerd. De arbeidsmigranten werkten in Qatar onder meer aan de bouw van zeven nieuwe voetbalstadions, een nieuwe luchthaven, wegennetwerk, openbaar vervoersvoorzieningen en hotels.

De bevindingen tonen aan dat Qatar er niet in geslaagd is om zijn 2 miljoen jonge arbeidsmigranten te beschermen. Achter de statistieken gaan talloze verhalen schuil van verwoeste gezinnen die zonder hun belangrijkste kostwinner zijn achtergelaten, die worstelen om compensatie te krijgen en in de war zijn over de omstandigheden van de dood van hun geliefde.

In een verklaring zegt een woordvoerder van de FIFA, het bestuursorgaan van de voetbalwereld, dat het zich volledig inzet voor de bescherming van de rechten van werknemers op FIFA-projecten. ‘Met de zeer strenge gezondheids- en veiligheidsmaatregelen ter plaatse […] is de frequentie van ongevallen op bouwplaatsen van de FIFA World Cup laag in vergelijking met andere grote bouwprojecten over de hele wereld.’

Volgens een schatting van Amnesty International wonen er zo’n 2 miljoen arbeidsmigranten in Qatar. Het Qatarese regime krijgt al langer forse kritiek op de gebrekkige bescherming van deze groep. Eerder spraken mensenrechtenorganisaties van moderne slavernij. De KNVB (Nederlandse Voetbalbond) ziet geen vooralsnog geen heil in een boycot, omdat die de situatie van gastarbeiders juist zou verslechteren. Vanwege de extreme hitte in de zomer vindt het WK in Qatar plaats van half november tot half december 2022.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties