Omdat winkelketen HEMA onlangs aankondigde om alle lopende bestellingen van hun producten in Azië te annuleren, werd voor een filiaal in de Amsterdamse Nieuwendijk een theatrale actie uitgevoerd.

Met de actie, uitgevoerd door de Schone Kleren Campagne, werden dinsdag rond het middaguur voor een filiaal van HEMA in een vanwege de winkelsluiting nagenoeg lege Nieuwendijk zo’n veertig verhuisdozen met daarin T-shirts, broekspijpen en andere kledingstukken opgestapeld. Dit om aandacht te vragen voor de maatregel die HEMA in januari aankondigde om alle lopende bestellingen van hun producten in Azië te annuleren.

Twee weken geleden informeerde HEMA haar belangrijkste toeleveranciers in Azië dat het per direct alle lopende orders annuleert. Ook zal HEMA voorlopig geen nieuwe bestellingen plaatsen en de betalingstermijn voor alles wat al geleverd is met dertig dagen verlengen. Deze beslissing van HEMA volgt op een golf aan annuleringen van kledingmerken vorig jaar in reactie op eerdere corona gerelateerde lockdowns.

Juli 2020 benadrukte HEMA nog in reactie op vragen van de Schone Kleren Campagne dat het merk maatschappelijk verantwoord handelt in lijn met de richtlijnen van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel. In het convenant wordt onder andere gepleit voor het niet afzeggen van geplaatste orders. HEMA gaf toentertijd aan met leveranciers in gesprek te zijn over herstructurering van bestellingen, maar deed geen mededelingen over volumes, percentages of de gevolgen voor arbeiders.

‘De beslissing die nu is genomen, laat zien dat er van de mooie maar vage woorden helaas weinig terechtkomt. Het handelen van HEMA heeft ongetwijfeld negatieve gevolgen voor de arbeiders die voor het bedrijf produceren’, aldus de Schone Kleren Campagne. ‘Het zijn vooral de arbeiders onderaan de internationale productieketen die van dit soort maatregelen de dupe worden. De kosten van de economische coronacrisis mogen niet op de meest kwetsbare in de keten worden afgeschoven, en dat is wel wat er nu gebeurt.’

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties