Milieuactivisten van Extinction Rebellion hebben de bruggen van de bouwlocatie voor een nog te bouwen biomassacentrale in Diemen gestremd. Ze eisen onder meer een gesprek met de directie van Vattenfall.

Circa 30 milieuactivisten blokkeren sinds vrijdagochtend rond half acht een van de toegangsbruggen van energieleverancier Vattenfall in Diemen, gemeente Amsterdam. Later in de ochtend werd ook de tweede toegangsbrug geblokkeerd. Ze maken onder meer gebruik van zogenoemde driepoten die voor de politie lastig te verwijderen zijn. Tevens maken ze gebruik van boomstronken waaraan ze zich vastgeketend hebben.

‘Biomassa wordt verkocht als duurzaam maar is dat alleen op papier. Biomassacentrales zorgen voor ontbossing en biodiversiteitsverlies. Ook stoten ze meer broeikasgassen uit dan de gascentrales die ze vervangen’, meldt de actiegroep op Twitter. ‘Elke cent die naar de subsidie van biomassa gaat zou ook naar echt duurzame maatregelen kunnen gaan. We verbranden letterlijk miljarden euro’s.’

De komst van de biomassacentrale in Diemen is al jaren onderwerp van discussie. Omwonenden, maar ook de gemeenteraad van Diemen, hebben geprobeerd de komst van de centrale tegen te houden – tot nu toe zonder succes. Vorig jaar april kreeg Vattenfall een vergunning voor de bouw. Juni 2020 maakte Vattenfall bekend dat de bouw voorlopig wordt uitgesteld. Naar eigen zeggen vormde de aanhoudende discussie over biomassa daar de aanleiding voor.

Uitstel is voor Extinction Rebellion echter niet genoeg. Zij willen dat de bouw compleet van tafel gaat, ook de voorbereidende werkzaamheden. Of de bouw doorgaat wordt pas op zijn vroegst in het voorjaar van 2022 besloten, zegt Vattenfall. Dat is afhankelijk van veel verschillende factoren, waaronder de rechtszaak omtrent de toegekende vergunningen die door een aantal tegenstanders is gestart tegen provincie Noord-Holland.

Desondanks wil het bedrijf per 1 juli 2024 in Diemen een grote houtgestookte centrale van 120 MW in werking hebben. Nederland kent inmiddels meer dan 200 biomassacentrales. Op deze kaart zie je waar ze staan. Je hebt kleine centrales die bijvoorbeeld zwembaden en scholen verwarmen. Maar ook grote centrales die hele gebieden van warmte of elektriciteit voorzien. In Diemen rijdt GL, die voorstander is van de te bouwen centrale, overigens een scheve schaats.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Wij verzamelen met plezier de artikelen voor jou, alles over klimaatverandering. Via de Nieuwsbron ga je naar de pagina van het artikel. klimaat Veranderingsnieuws, begin hier gemakkelijk met zoeken […]