In diverse steden in Frankrijk komen milieuactivisten tijdens de avondklok in actie om lichtreclames van winkels uit te zetten. Ze willen dat de winkels hun lichten zelf uitschakelen om energie te besparen.

In Parijs komen ‘klimaat-acrobaten’ ‘s nachts in actie om lichtreclames van winkels op de Champs-Élysées uit te doen. Door de avondklok die in Frankrijk geldt, mag er vanaf 18.00 uur niemand meer op straat komen. De 28-jarige activist Kevin vindt de uitbundige gevelverlichting zonde van de energie. „Abnormaal al die verlichting, want er is niemand op straat.”

Kevin en zijn medestanders klimmen met acrobatische toeren naar de noodschakelaar om de lichten uit te doen. Die schakelaars zitten daar voor de brandweer. De acht actievoerders doen aan parkour, een in Frankrijk ontstane sport waarbij er op een zo vloeiend mogelijke manier over hindernissen in de stad wordt gesprongen en geklommen.

Als alle winkels in Frankrijk hun lichten ‘s nachts uit zouden doen zou er genoeg energie vrijkomen om 370.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.De ‘Lights-off-beweging’, zoals ze zichzelf noemen, is sinds februari ook in andere delen van Frankrijk actief. In Aix-en-Provence, Toulouse, Rennes en Marseille zet de actiegroep een keer in de week de lichten van etalages uit.

In het centrum van Toulouse zetten parkour-enthousiastelingen de lichtborden van winkels uitgezet. „Eerst gaan we op verkenning”, vertelt een milieuactivist uit de stad in het zuiden van Frankrijk. „We kijken boven de winkelpui of daar een witte doos met hendel en rood licht waarneembaar is. Sommigen zijn gemakkelijker toegankelijk dan andere, het hangt ervan af hoe hoog het is en of er houvast is om omhoog te klimmen.”

Parkour draait om rennen, klimmen, springen, rollen, kruipen. Is het legaal of nemen ze een risico? „Vanuit mijn oogpunt bezien en zolang je het materiaal niet beschadigt, denk ik dat er geen risico’s zijn. Op zichzelf doen we niemand kwaad. Ons doel is om te helpen, op onze eigen manier service te verlenen, met onze middelen, want zoals ze zeggen: elk gebaar telt.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties