Met de verkiezingen in het vooruitzicht heeft Stop Wapenhandel in kaart gebracht wat politieke partijen doen op het gebied van wapenhandel, wapenexporten en de wapenindustrie.

Nagenoeg alle partijen met (kansen op) zetels vermelden er wel iets over in hun verkiezingsprogramma’s. Om te weten wat de plannen waard zijn is het minstens zo belangrijk om te kijken wat de huidige in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partijen met deze onderwerpen hebben gedaan in de aflopende zittingsperiode (vanaf eind maart 2017).

De afgelopen vier jaar is in de Tweede Kamer met regelmaat gesproken over wapenexport en de wapenindustrie. Bijvoorbeeld over wel of geen wapens naar Saoedi-Arabië, en andere oorlogvoerende partijen in Jemen, en naar Turkije. En over de doorvoer van munitie via de Rotterdamse haven. Ook werd er gesproken over Europese subsidies voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe wapens.

Een ander onderwerp waren de problemen die de Nederlandse wapenindustrie zou ondervinden door de vermeend strenge toepassing van Europese wapenexportregels door de Nederlandse regering. Welke partij is het meest kritisch over Nederlandse wapenexporten? Wie werpt zich op als spreekbuis van de wapenindustrie? Zijn er partijen die het onderwerp mijden? En wie zegt dan weer dit, dan weer dat?

Stop Wapenhandel publiceert online een overzicht van de partijen die volgens de diverse peilingen kans maken op een of meer zetels in de nieuwe Tweede Kamer.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties