Er zijn 120 klachten ingediend over het geweld dat afgelopen zondag door de Haagse politie op het Malieveld is gebruikt. Ook in Amsterdam stuurde de ME op escalatie aan.
Bij een manifestatie jongstleden zondag op het Haagse Malieveld van mensen die af willen van de coronamaatregelen werd door de politie keihard ingegrepen, nadat de aanwezigen waren gewaarschuwd en gevorderd om te vertrekken. De mensen die dat niet deden, kregen te maken met de ME, een waterkanon, bereden politie en politiehonden. Er werd ook door een agent een waarschuwingsschot gelost. In totaal werden twintig mensen opgepakt.
Hoewel de ruim duizend manifestanten zich ordelijk gedroegen, vonden burgemeester Van Zanen en politiechef Van Musscher het noodzakelijk om een enorme troepenmacht uit te laten rukken. Nogal was aanwezigen raakten gewond door beten van politiehonden. Terwijl betogers op de grond lagen, werden ze met de wapenstok op het hoofd geslagen. Een vrouw werd door een agent in burger tegen de voorzijde van een rijdende ME-busje gesmeten, poging tot doodslag?
Amnesty International heeft burgemeester Jan van Zanen en het Openbaar Ministerie (OM) inmiddels gevraagd onderzoek te doen naar de gebeurtenissen van zondag. Ook Haagse raadsleden reageerden verbolgen. Gerritsen (PvdD), Arp (SP) en Faïd (HSP) vroegen de burgemeester herhaaldelijk om een uitspraak te doen over de beelden die zij hadden gezien op sociale media en op nieuwssites.
De burgemeester wil eerst alle feiten van de politie op een rij hebben, voordat hij er een oordeel over kan vellen. ‘Ik heb de beelden gezien, daar word ik niet blij van. Maar ik moet erbij zeggen: ik heb niet alle beelden gezien’, zei Van Zanen. Hij wilde vooral het feitenrelaas van de politie afwachten en dat in de zogeheten Driehoek (het wekelijkse overleg samen met de politiechef en officier van justitie) bespreken.
Dat Van Zanen alle feiten – aan de hand van een reconstructie – van de politie wil hebben, viel bij een deel van de raadscommissie in verkeerde aarde. ‘We hebben beelden gezien van een man die op de grond lag en met stokken werd geslagen, terwijl ook nog een politiehond hem beet. Wat vindt de burgemeester daar zelf van?’, vroeg Gerritsen (PvdD). ‘Er is alle aanleiding om de slager niet zijn eigen vlees te laten keuren, dus er is een onafhankelijk onderzoek nodig’, zei SP’er Arp.
Ook in Amsterdam werd zondag een relatief kleine manifestatie op het Museumplein met veel machtsvertoon beëindigd. Op provocerende wijze waren agenten druk in de weer de critici van coronamaatregelen op 1,5 meter te zetten. Desgevraagd verklaarden verscheidene agenten dat ze daartoe speciaal instructie hadden gekregen. Wat verder opviel, was dat er ook leden van de marechaussee patrouilleerden.
Nadat tegen drie uur de oproep kwam de demonstratie te beëindigen, werd daar door de demonstranten vlot gehoor aan gegeven. Het machtsvertoon dat daarop volgde, was onbegrijpelijk: negen volgeladen ME-bussen en drie politiebusjes reden vanaf de Concertgebouw-kant het plein op – waar vrijwel geen demonstrant meer te bekennen was – en stelden zich op in de breedte van het veld. Even later bleken in de Teniersstraat nog zeven bussen vol marechaussees te staan.
Wie niet horen wil, moet maar voelen.
Nog even over Tim (36), de fotogenieke stervende zwaan op het het Malieveld
https://www.geenstijl.nl/5158301/kijken-of-tim-kan-werken-in-de-cel/