Uit interne stukken van de provincie Noord-Holland blijkt dat men zich grote zorgen maakt over het aanleveren van drinkwater aan huishoudens door de enorme vraag naar koelwater voor de datacenters in Noord-Holland.

Op Agriport in de Wieringermeer komen nog zeker 5 datacenters die elk ruim 260 kuub drinkwater per uur verbruiken om het gebouw te koelen. Op jaarbasis komt dat uit uit 2,3 miljoen kuub meldt De Telegraaf. Een gezin gebruikt gemiddeld 50 kuub drinkwater per jaar. Expert laten weten dat tijdens perioden dat mensen veel drinkwater nodig hebben drinkwater in gevaar kan komen.

Aan het koelwater van datacenters va Google en Microsoft worden daarnaast onbekende chemicaliën toegevoegd die in het milieu belanden. Volgens De Telegraaf hebben ambtenaren een kritisch onderzoeksrapport hierover bewust niet gepubliceerd. De provincie ontkent dit. Deze chemicaliën zijn nodig om bacteriën te doden en om kalkafzetting te voorkomen. Maar er is geen registratie van welke chemicaliën dit zijn, zeggen experts.

Een van de bedrijven met een groot datacenter in Noord-Holland is Microsoft. Het techbedrijf reageert op de berichtgeving met een verklaring dat hun datacenters in Nederland voornamelijk worden gekoeld door directe buitenlucht. De gemeente Hollands Kroon wil vergunningen verlenen voor nog vijf nieuwe datacenters, waardoor de behoefte aan koelwater met zo’n 10 miljoen kuub per jaar zou oplopen.

Er is al langer kritiek op de komst van grote datacenters in Noord-Holland. Er zijn klachten over horizonvervuiling, het verdwijnen van landbouwgrond, het enorme energieverbruik en het gebruik van koelwater. In de Wieringermeer is in september vorig jaar het grootste windpark van Nederland geopend. De molens kunnen stroom opwekken voor 370.000 huishoudens, maar het grootste deel van de elektriciteit gaat naar een datacentrum van Microsoft.

In Nederland staan maar liefst 189 datacenters. Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) meldt op de eigen website dat Nederland daarmee koploper is in Europa. De provincie Noord-Holland heeft 15 datacenters, waarvan er 10 in Amsterdam staan. Verder een in Diemen, Haarlem, Schiphol-Rijk, Alkmaar en Wormer.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties