De Amsterdamse politie heeft zaterdag en zondag wederom grof geschut ingezet om manifestanten tegen de opgelegde coronamaatregelen te verjagen van het Museumplein.

Burgemeester Halsema en hoofdcommissaris Pauw hebben zaterdag met stadsbussen zo’n duizend betogers tegen de opgelegde coronamaatregelen vanaf de Leidsekade naar de refelranden van de stad Amsterdam gedeporteerd. Eerder waren honderden mensen afgekomen op een niet aangemelde demonstratie op het Museumplein. De gemeente kondigde een noodbevel af omdat de manifestanten zich niet hielden aan de 1,5 meter afstand van elkaar.

Opvallend waren de mannen met baretten en militaire outfits die zich op het Museumplein in een rij voor de demonstranten ter bescherming hadden opgesteld. Zij salueerden naar de ME, die klaarstond om het plein te ontruimen. Het Veteranen Platform nam zaterdagavond afstand van de actie. Ook waren er demonstranten te zien in witte jassen met geïmproviseerde rode kruizen om hun arm.

Het mocht niet baten. Het plein werd met twee waterkanonnen schoongeveegd, waarna een groep demonstranten door de stad trok en op de Leidsekade werd ingesloten door linies ME’ers. Eerder die dag liet de gemeente weten dat het gebied op en rond het Museumplein opnieuw aangewezen was als veiligheidsrisicogebied. Het besluit geeft de politie onder andere de mogelijkheid om personen in het gebied preventief te fouilleren.

Bij een manifestatie op het Museumplein tegen de coronamaatregelen en tegen de Amsterdamse burgemeester Halsema zijn zondag ruim 150 mensen aangehouden, de meesten voor het verstoren van de openbare orde. Volgens de politie werd na een tijd iedereen gevraagd om weg te gaan. Toen dat niet gebeurde, is er opgetreden met onder meer een waterkanon. Tegen 16.00 uur kwam een groep betogers terug op het Museumplein en ook aan die bijeenkomst werd door de politie een einde gemaakt.

Ook in andere landen werd zaterdag gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. In Kassel, in het midden van Duitsland, leidde dat tot een botsing met tegendemonstranten. De politie zette waterkanonnen in om de twee groepen betogers uit elkaar te houden in meerdere delen van de stad. De meeste demonstranten tegen het coronabeleid, zo’n tienduizend in totaal, hadden zich verzameld op een terrein in het oosten van de stad.

In Zwitserland kwamen duizenden mensen bijeen voor een ‘stille protestmars’ in Liestal, bij Basel. Op sociale media en nieuwsfoto’s is te zien dat veel demonstranten zich in witte beschermende kleding hadden gehesen, zoals medisch personeel. Een veelgehoorde leus is dat ‘vaccins doden!’. De mars in Liestal mocht van de politie doorgaan, al werd opgeroepen de coronamaatregelen op te volgen. Een demonstratie in Bern zou bij voorbaat zijn verboden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties