Ruim 300 tegenstanders van de coronamaatregelen mogen zich de komende negen weken niet begeven op het Amsterdamse Museumplein en de directie omgeving. Ze werden zondag aangehouden.

Op het Museumplein in Amsterdam heeft de politie afgelopen zondag weer het waterkanon ingezet om demonstranten van het plein te verdrijven. De Amsterdamse driehoek van burgemeester, politie en justitie had een noodbevel afgekondigd voor het Museumplein en omliggend gebied. Iedereen moest het plein verlaten, maar een groep van duizend mensen negeerde de waarschuwingen en bevelen van de politie.

Uiteindelijk vond er een massa-arrestatie plaats waarna de 334 aangehouden personen met stadsbussen naar de politiebureau in Zuid-Oost werden vervoerd. Alle opgepakte betogers zijn gisteren ook weer vrijgelaten, tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Maar liefst 305 mensen kregen een gebiedsverbod opgelegd. Dat betekent dat ze vanaf komend weekend negen weken lang niet op het Museumplein en in de omliggende straten mogen komen.

Het opleggen van een gebiedsverbod is in verband met de gepleegde feiten een omstreden middel. Immers, de coronabetogers hadden slechts het bevel genegeerd om zich van het Museumplein te verwijderen en waren op de grond gaan zitten. Gewoonlijk wordt het gebiedsverbod opgelegd aan een persoon die ‘ernstige hinder heeft veroorzaakt of strafbare feiten heeft begaan.’ Overtreding van het verbod kan leiden tot een boete, een taakstraf of een vrijheidsstraf.

De 334 arrestanten behoorden tot een groep van ruim duizend manifestanten die wekelijks bijeen komen uit protest tegen de anderhalve meter maatregel, de avondklok, groepsverbod, etc. Tevens waren de veteranen met baretten weer van de partij die een saluut brachten aan de ME’ers. De politie moest sinds 17 januari elf keer optreden op het plein in de hoofdstad. Wellicht is het een overweging om komend weekeinde zich op een andere locatie te manifesteren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pieter
3 jaren geleden

Mooi zo! Dan kunnen de Amsterdammers eindelijk weer op zondag gebruik maken van hun museumplein. Opzouten met die halve zolen uit de provincie.