Nederlandse pensioenfondsen hebben enorme belangen met een waarde van meer dan 2 miljard dollar in twintig bedrijven die zijn aangesloten bij het leger in Myanmar dat een illegale staatsgreep pleegde.

De Nederlandse pensioenuitvoerders APG en PGGM investeren in bedrijven die nauwe banden hebben met de junta in Myanmar. Dat schrijft actiegroep Justice for Myanmar, dat de geldstromen van het militaire regime onderzoekt. Het gaat volgens Justice for Myanmar om zo’n 2,3 miljard dollar aan investeringen. In het rapport staan de namen van twintig bedrijven waar Nederlands geld in gestoken wordt. Het betreft de vastgoed-, olie- en gas-, telecom- en drankensector die rechtstreeks samenwerken met of gelieerd zijn aan militaire bedrijven in Myanmar of de junta.

Zo investeert PGGM in het Indiase bedrijf Bharat Electronics, dat het Myanmarese leger voorziet van militaire technologie. Zowel APG als PGGM belegt in Adani Ports, dat volgens de Volkskrant in 2019 een overeenkomst sloot met een bedrijf van de Myanmarese legertop voor de ontwikkeling van een haven in Yangon. Justice for Myanmar roept de pensioenuitvoerders in het rapport op tot ‘directe actie’. Anders zijn zij volgens de opstellers medeplichtig aan de mensenrechtenschendingen in het land.

Justice For Myanmar roept de Nederlandse regering ook op om er bij de EU op aan te dringen onmiddellijk gerichte sancties op te leggen aan het leger van Myanmar, hun bedrijven en belangrijke zakenpartners, en te pleiten voor een wereldwijd wapenembargo. PGGM zegt in een reactie eerst het rapport van Justice for Myanmar nauwgezet te willen bestuderen ‘om exact vast te stellen waar PGGM mee in verband wordt gebracht’. APG wijst erop dat het grootste fonds van de uitvoerder, ABP, ‘het respecteren van mensenrechten als belangrijke randvoorwaarde heeft bij het duurzaam en verantwoord beleggen’.

Op 1 februari 2021 greep het leger met geweld de macht in Myanmar. Democratische instellingen en processen werden gesloten alsmede vrije media, democratisch gekozen politieke leiders werden gearresteerd en demonstranten en mensenrechtenactivisten werden op straat neergeschoten. Dit weekend zijn meer dan honderd mensen gedood door het leger van Myanmar en zijn veiligheidstroepen. Ondanks de agressie en onderdrukking blijven miljoenen mensen de straat op gaan om te protesteren tegen de illegale staatsgreep.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chris de Leeuw
3 jaren geleden

Als wij oorlog willen stoppen en op willen komen voor mensenrechten, dan moeten wij vanuit Nederland zorgen dat er geen geld gaat naar het leger in Myamar, maar ook niet naar bedrijven die het leger steunen!