Het plaatsen van windturbines dichtbij woningen In Amsterdam moet stoppen totdat de effecten op de volksgezondheid goed zijn onderzocht. Die waarschuwing doen meer dan honderd artsen in een brandbrief.

De raad besluit binnenkort over de plaatsing van windmolens van 146 tot 200 meter hoogte op een afstand van 350 meter tot woningen. „Op basis van de geplande locaties in Amsterdam dreigen duizenden bewoners nadelige gezondheidseffecten te ondervinden”, is te lezen in de brandbrief. Dat de plaatsing van deze windmolens zo dichtbij woonbuurten verantwoord en veilig zou zijn, is volgens de medici een onjuiste conclusie van een RIVM-rapport over windturbinegeluid.

Zo baseert het RIVM zich op studies over kleinere windmolens die in dunbevolkt gebied staan, op grotere afstand van bebouwing en met een lagere geluidsbelasting. Ook noemt het RIVM een Deense studie waaruit blijkt dat mensen die dichter dan 500 meter bij windturbines wonen, wel degelijk klachten kunnen ontwikkelen zoals hart- en vaatziekten, slapeloosheid en depressie.

Dat beeld komt volgens kinderpsychiater Simone Brands overeen met de praktijk rondom Nederlandse windparken, waarbij omwonenden zeggen gezondheidsklachten te ervaren, ook als ze verder dan 500 meter van windturbines wonen. Verder spreken de medici hun zorgen uit over het gebrek aan informatie over de effecten van windmolens op kinderen.

Onlangs werd bekend dat het Amsterdamse gemeentebestuur de (positieve) uitslag van een peiling van het gemeentelijk onderzoeksbureau OIS naar het draagvlak voor windmolens in de stad eind vorig jaar versneld naar buiten heeft gebracht. Dat was een dag voordat leden van de Provinciale Staten in Noord-Holland zouden stemmen over nieuwe regels rondom windturbines.

Dat blijkt uit een Wob-verzoek dat Marlein Bong uit Kadoelen In Amsterdam-Noord deed. Ze is ervan overtuigd dat wethouder Van Doorninck (GroenLinks) op deze manier heeft geprobeerd de stemming in de provincie te beïnvloeden. Het stadsbestuur wil zeventien windmolens plaatsen op verschillende plekken in de stad. Daar zijn verschillende ‘zoekgebieden’ voor aangewezen en dat leidt tot de nodige onrust onder bewoners, met name op IJburg en in Noord.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] ravage-webzine.nl, 31 maart […]

Pieter
3 jaren geleden

Windturbines via de rechter VERBIEDEN wanneer?
Vogelhakselaars zijn niet meer van deze tijd
https://www.geenstijl.nl/5159334/windturbines-via-de-rechter-verbieden-wanneer/

Pieter
3 jaren geleden