Ongeveer 575.000 kippen waren het afgelopen jaar al dood toen ze bij een slachthuis in Nederland aankwamen. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA na een bericht van dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights.

De aantallen dode kippen vertegenwoordigen „een nauwelijks voorstelbare hoeveelheid individueel dierenleed”, zegt campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights. „Iedere dode kip is er een te veel”, beaamt de NVWA. Er werden volgens de autoriteit vorig jaar 606 miljoen stuks pluimvee uit Nederland en andere landen naar slachthuizen in ons land vervoerd, waarvan dus 0,09 procent de bestemming niet levend haalde.

Niet alleen het transport laat volgens Animal Rights te wensen over, ook letsel dat dieren oplopen als ze worden gevangen voor de reis draagt aan de ellende bij. De NVWA erkent dat en gaat hier scherper op controleren, meldt de woordvoerder. Er komen ook nieuwe boetes bij veelvuldig ‘vangletsel’, namelijk voor de bedrijven die de speciale vangploegen leveren om de kippen te verzamelen voor de transporten.

De NVWA kaartte het vangletsel, dat bloedingen en gebroken vleugels en botten met zich meebrengt, eerder deze maand al aan in een inspectierapport over 2019. „Tijdens het vangen pakt de vanger in het algemeen drie tot vijf dieren per hand, waarbij de dieren op de kop hangend aan de poten worden gedragen waarna de dieren in de krat/container worden gestopt.”

Verder „kunnen dieren bijvoorbeeld tegen de containers slaan en letsel oplopen en botten breken tijdens het aan de poten optillen en plaatsen in de container. Ook raken regelmatig vleugels en nekken bekneld, waardoor deze dieren tijdens het hele transport zo vast blijven zitten. Sommige dieren komen tijdens het vangen op hun rug in het krat terecht en zijn zelf niet in staat weer op te staan. Deze dieren zullen in veel gevallen door verstikking doodgaan.”

De Europese transportverordening 2 vermeldt duidelijk dat het verboden is ‘dieren bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen of voort te trekken, of ze zodanig te behandelen dat het hun onnodige pijn of onnodig lijden berokkent’. „Toch zal een overgrote meerderheid van die 606 miljoen kippen in 2020 aan de poten gevangen en vervolgens in trossen in kratten gegooid zijn”, zegt Vermeulen van Animal Rights.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties