Nederlandse zonneparken die zijn aangelegd met overheidsgeld, blijken gebouwd met panelen van Chinese bedrijven die worden beschuldigd van dwangarbeid door Oeigoeren.

Dat meldt The New York Times op basis van een groot Amerikaans onderzoek van begin dit jaar. Chinese panelen domineren de wereldwijde sector voor groene zonnestroom. Nagenoeg alle grote Chinese zonnepaneelfabrikanten, die hun producten ook in Nederland verkopen, hebben contracten met verdachte grondstofleveranciers.

De Nederlandse zonne-energiesector eist duidelijkheid. In ieder geval drie groothandelaren in zonne-energie verkopen panelen van verdachte Chinese bedrijven Jinko of Trina Solar, namelijk ESTG, SolarToday en ProfiNRG. De bedrijven zeggen op de hoogte te zijn van de beschuldigingen en willen verder onderzoek doen.

Tom van den Nieuwenhuijzen (GL) heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Sigrid Kaag (D66) voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het Kamerlid wil van haar weten of zij inzicht heeft in de verbondenheid van zonnepanelen die in Nederland worden gebruikt met de dwangarbeid en of zij bereid is om hier verder onderzoek naar te laten doen.

Verder wil Van den Nieuwenhuijzen weten hoe momenteel toezicht gehouden wordt op het naleven van de mensenrechten in de productieketens van zonnepanelen die in Nederland worden gebruikt. Daarnaast heeft Van den Nieuwenhuijzen vragen over Nederlandse subsidie die mogelijk besteed is aan zonnepanelen die gemaakt zijn met behulp van Oeigoerse dwangarbeid en dat de geldstroom gestopt wordt.

De Amerikaanse Solar Energy Industries Association (SEIA) riep bedrijven in de VS afgelopen herfst al op om geen silicium meer uit de Chinese regio Xinjiang te importeren. In de regio zou sprake zijn van mensenrechtenschendingen. Daaropvolgend tekenden 175 bedrijven uit de wereldwijde zonne-energiesector half februari een belofte van SEIA om dwangarbeid in de toeleveringsketen tegen te gaan.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties