Ontbossing in Argentinië

Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland waren binnen de EU tussen 2005 en 2017 samen verantwoordelijk voor 80 procent van de import van grondstoffen gelinkt aan ontbossing.

De natuurbeschermingsorganisatie Wereld Natuur Fonds (WWF)deed onderzoek naar het kappen van regenwoud gericht op de import van landbouwproducten van de Europese Unie. In het rapport wordt vermeld dat Nederland verantwoordelijk is voor het kappen van bijna 30.000 hectare oerwoud en andere natuur per jaar voor de verbouwing van soja voor veevoer en palmolie. Het WWF pleit voor strengere Europese regelgeving over ontbossing.

Wereldwijd wordt per jaar vijf miljoen hectare aan bossen in tropische gebieden gekapt voor de landbouw. Dat is meer dan de oppervlakte van Nederland. De EU is de een na grootste op het gebied van ‘geïmporteerde ontbossing’. De EU-landen zijn samen verantwoordelijk voor 16 procent van de ontbossing. Met 24 procent staat China internationaal op de eerste plek. De Europese commissie komt in juni met een wetsvoorstel over ontbossing.

Kirsten Schuijt, directeur van het Wereld Natuur Fonds (WWF) vindt dat we niet alleen naar landen als Brazilië en Indonesië kunnen wijzen als de grote boosdoeners. „We moeten vooral de hand in eigen boezem steken. De EU is na China de grootste importeur van producten uit ontboste gebieden en Nederland heeft als grote importeur nog een extra verantwoordelijkheid.”

Uit de data blijkt dat soja voor veevoer, palmolie, en vlees uit Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië de grootste impact hebben op oerwouden en andere natuur in tropische gebieden zoals de savannes van de Cerrado in Brazilië. Palmolie wordt gebruikt in heel veel producten, variërend van margarine, wasmiddel tot lippenstift. In 2014 werd zo’n 45 procent van de geïmporteerde palmolie gebruikt voor biobrandstoffen.

„Ontbossing in tropische gebieden en vernietiging van ecosystemen voor landbouwproducten gelinkt aan import naar de EU is meetbaar en inzichtelijk. Het kan daarom niet langer worden genegeerd”, zegt Michael Lathuilliere, hoofdonderzoeker van Stockholm Environment Institute. Eind vorig jaar hebben bijna 1,2 miljoen Europeanen, waaronder veel Nederlanders, de EU opgeroepen om te zorgen voor een ambitieuze wet om wereldwijd bossen en andere natuur te beschermen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties