Op meerdere plekken in ons land veroorzaakt gerecyclede grond milieuvervuiling. Tegen het afvalbedrijf ATM dat de grond heeft gereinigd, loopt nu een strafrechtelijk onderzoek.

Bij minstens tien projecten, verspreid over Nederland, bestaan zorgen over milieuvervuiling. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Trouw. Er is gereinigde grond gebruikt die ‘schoon’ zou moeten zijn, maar waarin toch schadelijke stoffen blijken te zitten. Bij een aantal projecten is inmiddels aangetoond dat de schadelijke stoffen in het grond- en oppervlaktewater zijn terechtgekomen.

Het gaat om zogeheten ‘thermisch gereinigde grond’ (tgg). Deze grond komt uit bodemsaneringen en is gemengd met teerhoudend asfaltgranulaat.  De gereinigde grond waar zorgen over zijn, is grotendeels afkomstig van recyclebedrijf Afvalstoffen Terminal Moerdijk (ATM). Het materiaal is onder meer toegepast onder wegen, in dijken en bij ontpolderingsprojecten. Rijkswaterstaat, waterschappen en gemeenten pasten de grond van ATM toe bij tientallen projecten. Op last van de inspectie moest het bedrijf het reinigingsproces aanpassen. Sinds er twijfels zijn over de grond, wordt die nagenoeg niet meer gebruikt.

Bij de Plas van Heenvliet in Brielle en bij een ontpolderingsproject in de Biesbosch wordt het grondwater in de gaten gehouden vanwege vervuiling. Rijkswaterstaat laat vijf grote projecten onderzoeken op mogelijke milieuverontreiniging. Volgens bodemdeskundige Theo Edelman, die onderzoek deed naar de dijk in Zeeland, is bij het schoonmaken van de grond een cruciale fout gemaakt.

Zo heeft ATM nagelaten de ‘vulstof’ uit het asfalt te verwijderen. Daarmee overtrad het bedrijf de regels, zegt Edelman. Die vulstof bevat zware metalen, die in de bodem en het grondwater sijpelen en voor een belangrijk deel de milieuproblemen rond de dijk verklaren, zegt Edelman. Ook is de grond niet goed gereinigd, omdat er nog stoffen aanwezig zijn die bij verhitting verdampen, zoals het kankerverwekkende benzeen.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat tegen reiniger ATM een strafrechtelijk onderzoek loopt vanwege het handelen in strijd met het wettelijke certificaat van de grond. Dit zou niet overeenkomen met de samenstelling van de tgg.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Tonny Sloof
3 jaren geleden

Ik heb al jarenlang gezegd dat de thermische behandeling grond niet zorgvuldig wordt uitgevoerd en dat de temperaturen die gehandhaafd woorden veel te laag zijn. Het verwijderen van zware metalen kunnen ze hier niet, maar ja.. naar een kleine ondernemer luister de Overheid niet na, die blijven maar de tenders geven aan die miljoenen bedrijven. De feiten liegen niet, alleen maar de mensen!
https://www.circulairondernemen.nl/oplossingen/zware-metalen-in-bodem-niet-langer-een-probleem