Desert Paradise

Normaal gesproken vindt het filmfestival Movies That Matter jaarlijks tijdens het voorjaar plaats in Den Haag. Door de huidige situatie is het een online festival geworden. Dit festival (editie 2021 van 15-26 april) heeft altijd pal voor de mensenrechten gestaan. Maar nu tijdens deze epidemie heeft niemand het nog over mensenrechten. Om die reden levert Movies That Matter een aangenaam nostalgisch gevoel op. Er is zelfs een programma onderdeel Activist. Om niet te vergeten dat we ons in 2021 bevinden worden een documentaire over gender (Petit Fille) en klimaatverandering (Journey to Utopia) vertoond.

De intrigerende Nederlandse documentaire Desert Paradise van regisseuse Ike Bertels handelt over het woestijn-mijnstadje Oranjemund in Namibië. Het is een welvarende plaats door het delven van diamanten. De bevolking verdient goed en krijgt zelfs gratis energie. Er zijn donkere wolken, in 2022 zal de mijn gesloten worden. De diamanten zijn bijna op. De werknemers belanden op straat zonder compensatie. Over de mijnonderneming Namdeb en hun handel en wandel vernemen we echter weinig. De documentaire gaat hoofdzakelijk over het dagelijkse leven van de werknemers en familie.

In een observerende stijl gefilmd is Desert Paradise een verrassend metaforische vertelling over wat er aan de hand is in de Derde Wereld. De delfstoffen van Afrika worden meedogenloos leeggezogen door internationale belangen en corporaties. De bevolking kijkt machteloos toe. Toch zijn deze mensen wel degelijk slagvaardig, ze bedenken plannen zoals het aantrekken van toerisme. Dit stukje Namibië in een verre uithoek is namelijk van een adembenemende schoonheid. Er is de magische woestijn, glooiende bergen, en de zee is nabij, kortom paradijs op aarde. In het nagesprek met de filmmakers valt het woord corona, de plannen van de bewoners van Oranjemund zijn in de koelkast beland.

Wood

Wat het uitputten van grondstoffen betreft, de illegale boomkap zorgt voor grote aanslagen op ecosystemen, wereldwijd. De documentaire en spannende eco-thriller Wood  documenteert het. De makers Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst en Ebba Singzinger volgen het detectivewerk van Alexander von Bismarck, directeur van de activistische NGO Enviromental Investigation Agency (EIA). Hij en zijn team proberen met verborgen camera’s en vermommingen illegale houtkapers te ontmaskeren. Ze doen alsof ze dat illegale hout gaan kopen. In de documentaire gaat het over de houtkap in Siberië, Roemenië en Peru. Bovendien fungeert China als draaischijf voor het Russische hout.

Het Oostenrijkse houtbedrijf Sweighofen is de spin in het web van de illegale houtkap. Ze hebben er onder meer voor gezorgd dat er van 525.000 hectare Roemeens oerbos maar 100.000 hectare is overgebleven. Na de kaalslag vertrekt het bedrijf naar het volgende gebied, het regenwoud van Peru. Daar vinden zelfs moorden en omkopingen plaats ten gunste van de illegale houtkap.

Gelukkig komen de bevolking van Roemenië en Peru in opstand tegen de destructie van hun habitat. Belangrijk is dat er daarvoor parlementaire wetten worden aangenomen. Essentiële functie van bossen is dat de bomen het water als een spons opzuigen om het dan geleidelijk vrij te geven aan de bodem. Bij het verdwijnen van het groene loof spoelt alles weg door overstromingen en stort het ecosysteem in elkaar.

Night of the Kings

Night of the Kings van regisseur Philippe Lacôte is een behoorlijk origineel gevangenisdrama gesitueerd aan de West-Afrikaanse Ivoorkust. Een jongeman belandt in de beruchte Maca-gevangenis. Om te overleven moet hij tijdens een gedenkwaardige nacht een verhaal vertellen, een roman. Zwartbaard, de koning van de gevangenis, loopt op zijn laatste benen. Het belooft een gewelddadige machtsgreep te worden.

Tegen het harde realisme van het gevangenisleven wordt het mythische verhaal van Zama, zoon van een blinde vader vertelt. De verschillende verhaalstromen vloeien naadloos in elkaar over. De immense mensenmassa in de gevangenis heeft een briljante choreografie gekregen, de gevangenen golfen mee met het verhaal. De film is beklemmend en fantasierijk. En dat gedragen door ijzersterke vertolkingen, een dergelijke film moet op een zo groot mogelijk scherm beleefd worden. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer in Den Haag aanschuiven voor een memorabele editie van Movies that Matter.

Ulrik van Tongeren

Er zijn meerdere films aangekocht, uitbreng onbekend. Desert Paradise (Cinema Delicatessen) gaat op 29 april in première op de online platforms Picl en Vitamine Cineville.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties