Volgens Human Rights Watch begaat Israël misdaden tegen de menselijkheid door de manier waarop het land omgaat met Palestijnen.

Israël voert een apartheidsbeleid ten opzichte van Palestijnse inwoners van zowel Israël als de Palestijnse gebieden, stelt Human Rights Watch (HRW) in een nieuw rapport. Daarmee probeert Israël volgens de mensenrechtenorganisatie ‘de overheersing van de Palestijnen door joodse Israëliërs in stand te houden’. De conclusies gaan over de situatie in Israël, de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.

Het gebruik van de term ‘apartheid’ lijkt een verwijzing naar de discriminatiepolitiek die decennialang in Zuid-Afrika werd gevoerd, maar zo bedoelt HRW het naar eigen zeggen niet. Wel zijn specifieke Israëlische daden en regels volgens internationaal recht als apartheid aan te merken, zegt de organisatie. Apartheid geldt als een misdaad tegen de menselijkheid.

Israël kent in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever kolonisten een superieure status toe ten opzichte van Palestijnen. Zo worden Palestijnen in veel nederzettingen geweigerd en moeten zij zich houden aan militaire wetgeving die inbreuk maakt op hun maatschappelijke vrijheid. Palestijnen mogen onder meer niet zomaar samenkomen met meer dan tien personen en vlaggen en andere politieke symbolen gebruiken.

De Israëlische regering reageert fel op de beschuldigingen en spreekt van ‘een onwaar rapport’. HRW ondermijnt hiermee het bestaansrecht van Israël als staat voor het Joodse volk, zegt minister Biton van Strategische Zaken en Publieke Diplomatie. Volgens het ministerie heeft Human Rights Watch een ‘anti-Israëlische agenda’ en heeft de mensenrechtenorganisatie ‘jarenlang boycots tegen Israël gepromoot’.

De Westelijke Jordaanoever wordt bewoond door zowel Israëliërs als Palestijnen. Israël houdt het gebied sinds 1967 militair bezet. Bij de Oslo-akkoorden van 1993 en 1995 werd het gebied opgedeeld in verschillende zones, waarbij de zogeheten zone C onder volledig Israëlisch bestuur kwam te liggen. Premier Benjamin Netanyahu kondigde in 2020 aan deze zone te gaan annexeren, iets wat nog niet is gebeurd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties