Campagne tegen verkoop ‘apartheidsdadels’

In Rotterdam zijn honderd borden geplaatst met de tekst ‘Israëlische Medjoel is Foute Boel. Koop geen Apartheid!’ Tijdens Ramadan wordt de Europese markt overstroomd met Israëlische dadels.

Met de campagne ‘Israëlische Medjoel is Foute Boel‘ willen het Palestina Komitee Rotterdam en docP – BDS Nederland de consumenten bewust maken van het Israëlische gesjoemel met dadels. Israëlische ondernemers hebben de lucratieve dadelteelt grotendeels in handen, ook in bezet Palestijns gebied.

Hadiklaim is een groot Israëlisch bedrijf dat op een zwarte lijst van de VN staat, omdat het met name in illegale Israëlische nederzettingen opereert in bezet Palestijns gebied. Hadiklaim verhandelt dadels gekweekt op van Palestijnen geroofde grond en geteeld met water dat toebehoort aan Palestijnen. Daarmee schendt het op grote schaal de mensenrechten van Palestijnen.

Hadiklaim profiteert niet alleen van de roof van Palestijns grondgebied maar draagt ook bij aan de instandhouding van de illegale nederzettingen. Door Hadiklaim-producten door te verkopen aan consumenten schenden winkels het internationaal recht en handelen zij in strijd met de UN Guiding Principles for Business and Human Rights.

Medjoul dadels van Hadiklaim worden in Nederland verkocht onder merknamen als Bomaja, King Solomon en Jordan River. Hadiklaim heeft sinds kort een Nederlands dochterbedrijf Palmfruits BV. Onder die naam brengt het dadels en dadelproducten uit op de Europese markt, waarbij het land van oorsprong vaak onzichtbaar is.

Share Button

6 Reacties op Campagne tegen verkoop ‘apartheidsdadels’

 • boemboem schrijft:

  weet je wat echt foute boel is? Die rotskoepel in hartje Jeruzalem.

  • Egbert Harmsen schrijft:

   Fascist!

   • boemboem schrijft:

    je weet niet eens wat een fascist is. Koop eens een woordenboek.

  • Nestor Makhno schrijft:

   Weet je wat echt foute boel is? Propagandisten als boemboem voor de fascisten van de apartheidsstaat

   • boemboem schrijft:

    net zo’n apartheid als Indymedia waar een selecte groep genderneutrale papkindjes de baas speelt. De rest moet zijn kop houden.

 • Kees schrijft:

  Weet je wie echt fout was, Nestor Makhno die antisemitische pogroms organiseerde. Bijna net zo fout zijn de antisemieten van BDS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volg ons op twitter
Zoeker
Rubrieken