De Amerikaanse regisseuse en scenariste Emerald Fennell portretteert in haar briljante debuutfilm de wraakengel Cassandra. Het is een provocerende mix van psychodrama, wraakfilm en zwarte komedie. Fennell navigeert de donkere wateren van haar complexe vertelling met bravoure.

De bijna onherkenbare Carey Mulligan als Cassandra is een heldin die we nog nooit hebben gezien. Ze is totaal onvoorspelbaar, cynisch en zeer grappig. Haar missie is om foute mannen voor gek te zetten. De minachting voor dergelijke lui is bevrijdend om te ondergaan. Het is geen feministisch manifest maar een denderend onderhoudende zwarte komedie.

De 30-jarige Cassandra woont bij haar ouders en werkt in een koffietentje, terwijl ze het in aanleg ver had kunnen schoppen. Ze moest haar medische studie echter onderbreken wegens een traumatische ervaring. Haar vrijetijdsbesteding is om zich in de avond door mannen te laten oppikken in het uitgaansleven. Ze wordt namelijk zo dronken dat ze een makkelijke prooi is voor foute mannen. Mannen die hun verkrachtingsfantasie kunnen uitleven. Maar ziedaar, Cassandra wordt wakker op het moment suprême. Dan kan ze een dergelijke man even een lesje leren.

Dit is natuurlijk uiterst riskant, maar Cassandra overschrijdt vele grenzen in deze uitdagende film. Ergens middenin de film wordt duidelijk welk trauma aan haar roekeloze gedrag ten grondslag ligt. Het heeft te maken met de verkrachting van een klasgenote in een ver verleden.

In het tweede deel van de film wordt haar missie tot wraak persoonlijker. Ze gaat verhaal halen bij de verantwoordelijken, en uiteindelijk bij de daders. Dat levert een zeldzaam schokkend einde op. Mannen komen er niet goed vanaf in deze film. Het zijn echter geen voorspelbare slechteriken. Ze zijn hoog opgeleid, sommigen zijn arts. Cassandra komt zelfs een goede man tegen, al leidt dat tot een perverse twist.

Zo wordt de kijker voortdurend op het verkeerde been gezet. Al die verrassingen maken Promising Young Woman verrukkelijk. Ook de vormgeving is bedwelmend goed. Fennell heeft een strakke filmstijl gehanteerd met veel aandacht voor kleuren. De zuurstok kleurtjes zijn hypnotiserend. De details zijn een ervaring op zich, van de uitzinnige bloemetjesjurken van Cassandra tot en met het kitscherige interieur van het huis van haar ouders.

Emerald Fennell (34) bekwaamde zich als scenariste van de tv-serie Killing Eve, en heeft ruime acteer-ervaring. Wat acteren betreft is Carey Mulligan fenomenaal in haar rol als Cassandra. Ze schakelt moeiteloos over van thriller naar melancholisch drama tot zelfs romantische komedie. Al die registers beheerst Mulligan feilloos.

Promising Young Woman zou eind december 2020 in première gaan in de Nederlandse bioscopen. De sluiting van de filmtheaters gooide roet in het eten, misschien krijgen we nog de kans dit juweel op het grote scherm te zien. Intussen kan via Amazon Prime Video online een van de beste film van de afgelopen jaren bekeken worden.

Ulrik van Tongeren

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties