Ondanks dat er vier jaar geleden een geitenstop werd ingesteld in Gelderland, zijn er flink meer geiten bijgekomen. Er is sprake van een toename van 50 procent sinds 2017.

Al jaren worden mensen ziek in de omgeving van geitenbedrijven. Dat was in 2017 voor de provincie Gelderland reden om met onmiddellijke ingang een geitenstop in te stellen. Maar die geitenstop betekent dus niet dat er geen geiten zijn bijgekomen, zo blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.

Sinds begin deze eeuw is de geitensector geëxplodeerd. Geitenmelk blijkt voor veel agrariërs een goede boterham op te leveren. Het is een miljoenenbusiness. Het ene na het andere geitenbedrijf ontstaat. Als in 2017 de Q-koortsepidemie uitbreekt en mensen ziek worden en zelfs overleden, stagneert het aantal dieren.

Maar zodra er een verplichte vaccinatie wordt ingesteld voor geiten en schapen, groeit de markt weer. In 2017 zijn er 74.000 volwassen melkgeiten in Gelderland. In 2020 is dat aantal gegroeid tot 110.805 geiten: een stijging van 50 procent. En het einde lijkt nog niet in zicht. Want de eerste vier maanden van dit jaar zijn er namelijk alweer ruim 8000 volwassen geiten bijgekomen.

Het RIVM onderzoekt op dit moment hoe het kan dat mensen die in de buurt van geitenhouderijen wonen vaker een longontsteking hebben. Het duurt nog tot zeker 2024 voor de eindconclusie op tafel ligt. Onderzoeksplatform Follow the Money rekende eerder uit dat van de twee miljoen Gelderlanders ongeveer 375.000 mensen meer kans hebben om ernstig ziek te worden. Zij wonen binnen een straal van 2 kilometer van een geitenboerderij.

In Nederland worden meer dan 300.000 melkgeiten gehouden in 550 bedrijven, meldt Animal Rights. De geiten worden gefokt voor de productie van geitenmelk. De mannelijke geitjes die in de geitenhouderijen geboren worden zijn ‘overtollige bijproducten’. Ze worden afgevoerd naar bokkenmesterijen om in een paar weken tijd vetgemest te worden voor de slacht.

Eerder deze week besteedde ook het tv-programma De Hofbar aandacht aan deze kwestie, hier terug te zien.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties