Manifestanten op het Malieveld in Den Haag

Dit weekend wordt wereldwijd geprotesteerd tegen de oorlog tussen Israël en Palestina. Ook in Nederland vinden manifestaties plaats, waarbij in Utrecht ruim honderd mensen zijn aangehouden.

De protestacties zijn bedoeld om solidariteit met de Palestijnse bevolking te tonen, naar aanleiding van de zoveelste escalatie van het Palestijns-Israëlische conflict in de afgelopen week. In Den Haag vonden zaterdag op meerdere plaatsen pro-Palestijnse manifestaties plaats. Op de verschillende locaties kwamen in totaal zo’n 2000 mensen de straat op, meldt de NOS.

Op alle protestlocaties waren stippen aangebracht waar mensen moesten staan om afstand te houden, maar dat lukte niet altijd. Er werd regelmatig vanaf de podia gevraagd om afstand te houden. Bij de manifestaties op het Plein en op het Malieveld werd vooral Arabisch en Nederlands gesproken. Veel mensen hadden Palestijnse vlaggen of protestborden bij zich met teksten als ‘Palestine is justice’ of ‘Stop stealing our homes’.

Gisteren werden na een pro-Palestijnse manifestatie op het Jaarbeursplein in Utrecht ruim honderd mensen opgepakt. Ze zijn inmiddels vrijwel allemaal weer op vrije voeten en hebben een boete gekregen voor het negeren van het noodbevel of voor overtreding van de Wet openbare manifestaties. Alleen een betoger die met stenen naar agenten gooide zit nog vast, laat de politie weten.

Aanleiding voor de aanhoudingen vormde het negeren van het noodbevel dat de gemeente eerder op de avond uitvaardigde. De manifestatie begon om 17.00 uur maar al snel liet de gemeente weten dat het maximum van 500 demonstranten was bereikt. Even later beëindigde burgemeester Sharon Dijksma de demonstratie omdat de demonstranten de coronaregels niet naleefden.

Daarop riep ook de organisatie van de demonstratie op om het Jaarbeursplein te verlaten. Een deel van de demonstranten gaf hier geen gehoor aan, waarna de ME het plein schoon veegde. Dat ging zonder grote problemen gepaard, maar een deel van de demonstranten trok al snel richting de wijk Lombok. Ook daar werden zij door de politie en ME weggestuurd. Morgen vinden manifestaties plaats in Amsterdam (Dam 14u), Groningen (Grote Markt, 14u) en Eindhoven (Stadhuisplein, 14.30u).

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen hield ook in de nacht van vrijdag op zaterdag aan. Het is de vijfde nacht op rij dat er over en weer geschoten wordt. De Palestijnse Rode Halve Maan meldt dat er inmiddels in totaal bijna 1900 gewonden zijn gevallen op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem en in de Gazastrook. Volgens Palestijnse bronnen zijn bij een Israëlische luchtaanval op een vluchtelingenkamp in de Gazastrook zeker zes doden gevallen, onder wie kinderen.

Aan de grens met Libanon, waar het ook onrustig is vanwege demonstraties en waar donderdag raketten op Israël werden afgeschoten, is een tweede demonstrant overleden na te zijn geraakt door Israëlisch geweervuur. In totaal zouden er al meer dan 120 personen, onder wie een dertigtal kinderen, zijn omgekomen als gevolg van Israëlische luchtaanvallen. In Israël zijn tot dusver acht doden gevallen nadat Palestijnse militanten vanuit Gaza zo’n 2000 raketten hebben afgeschoten.

In Gaza-Stad is een pand waarin meerdere mediaorganisaties zijn ondergebracht, gebombardeerd door het Israëlische leger. Het pand van twaalf verdiepingen, waarin ook appartementen en kantoren zaten, is ingestort. Volgens het internationale persbureau AP werd de eigenaar van het pand een uur van tevoren door het Israëlische leger gewaarschuwd dat het gebouw bestookt zou worden. In het gebouw hadden onder meer nieuwszender Al Jazeera en persbureau AP hun kantoren.

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen is opgelaaid nadat de spanningen over de Israëlische nederzettingenpolitiek hoog waren opgelopen. In Jeruzalem kwam het afgelopen weken al geregeld tot botsingen tussen Palestijnen en de Israëlische politie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
boemboem
3 jaren geleden

“burgemeester Sharon Dijksma”

een omhoog gevallen studentenleider die nog nooit in een vleesfabriek stond.

boemboem
3 jaren geleden

deze vrijheid? Ik zie ruimdenkende progressieve veganistische Palestijnen op bakfietsen die graag een filosofische discussie aangaan,

https://twitter.com/lporiginalg/status/1394335319177064451