Twee werelden komen bij elkaar op het muziekalbum Regering van de muzikanten Lukas Simonis en Martijn Comes. Het duo kent elkaar en heeft een vriendschap opgebouwd nadat Simonis Comes uitnodigde een artistieke residentie uit te komen voeren in muziekcentrum Worm te Rotterdam. Simonis zit meer in de hoek van experimentele en geïmproviseerde muziek terwijl Comes componist is van met name electro akoestische muziek. Daar waar de een meer in vrijheid muziek maakt en fouten ziet als schoonheid, is de ander meer aan het componeren en te werken naar perfectie.

Het duo is met elkaar gaan jammen en vanuit deze sessies gaan opbouwen en schaven aan de zes composities die op het album zijn verschenen. De titel van het album en de titels van de composities zijn gebaseerd op werken van de schrijver B. Traven die eveneens onder naam Ret Marut heeft geschreven. B. Traven leefde van 1890 tot 1969 en stierf in Mexico. Het grootste deel van zijn boeken heeft hij geschreven tussen 1925 en 1960. Hij was anarchist en heeft meegedaan aan de Beierse revolutie in 1919. Hij werd hiervoor ter dood veroordeeld en is gevlucht. Daarna is er een grote mysterie rondom zijn persoon ontstaan, omdat hij nooit meewerkte aan interviews en onder het genoemde pseudoniem schreef.

Titels zoals ‘Opstand der Aanhangigen’ en ‘IJzingwekkende Weegschaal’ zijn slechts indicaties waar het nummer over zou kunnen gaan. Het is in ieder geval muziek die als soundtrack voor een film gebruikt zouden kunnen worden. De combinatie van het vrije gitaarspel van Simonis met de synthesizer, piano en andere elektronische klanken van Comes gaan een spannend debat met elkaar aan. De sferen gaan van angstwekkend, naar rustgevend, van experimenteel tot minimalistisch, en alles wat daar tussen zit.

Regering is uitgebracht door het avontuurlijke label Esc Rec van Harco Rutgers uit Deventer. Met dit album weet het label weer een mooi exemplaar toe te voegen aan hun indrukwekkende uitgaven van de laatste jaren.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties