Wat doet een filmmaker tijdens de lockdown? De Nederlandse scenariste en regisseuse Paul van der Oest had geen zin in stil zitten. Ze nam de schalkse romantische komedie Love in a Bottle op. Zoom, Skype en andere vormen van videobellen waren voor veel mensen een manier om menselijk contact te hebben. Met deze film kijken we naar de twee personages die met elkaar bellen, het filmscherm is daarbij in tweeën gedeeld.

Hoe kan een film met uitsluitend twee pratende hoofden spannend gemaakt worden? Dat is best lastig en er was ook het probleem met twee filmcrews op locatie. Het geplande filmen met telefoons bleek onhaalbaar, dus daar moest ook een oplossing voor gevonden worden. De hele onderneming valt en staat dan met de twee acteurs, of ze genoeg uitstraling hebben om de 119 minuten die de film duurt niet tot een kwelling te maken.

Hannah Hoekstra die Lucky speelt en James Krishna Floyd als Miles hebben redelijke chemie. Lucky is een onbevangen, soms rebelse, jonge vrouw, Miles is typisch een gereserveerde Brit. Hannah woont in het centrum van Amsterdam, Miles leeft in een buitenwijk van Londen. Ze ontmoeten elkaar op het vlak voor de lockdown op het vliegveld van Milaan. Dat vluchtige contact is de opmaat naar het flirten via video.

In eerste instantie is het elkaar aftasten in de vroege stadia van de relatie. Van der Oest heeft vol ingezet op de tegenstellingen tussen Lucky en Miles. Dat begin is het aangenaamste deel van de film. Lucky is parfum maakster en Miles ICT-er. Lucky daagt Miles voortdurend uit. Zij is vrijgevochten, en zonder taboes. Ze verleidt Miles tot een verkleedpartij, waarna we hun onderbroeken kunnen bewonderen.

Het ontdooien van Miles is zodoende geslaagd, maar zelfs videoseks tussen beiden bevredigt niet echt. Met al die inventieve strapatsen van Van der Oest om de film sexy te maken, blijft het drama onderbelicht. In een dergelijke videorelatie moest de frustratie van liefde op afstand een grommend monster zijn. Het einde van de film en de laatste zin zijn dan weer geweldig.

Van der Oest is een doorgewinterde filmmaker. Haar Zus & Zon kreeg in 2001 een Oscar nominatie. Ze heeft degelijk werk geleverd in moeilijke omstandigheden, maar Love in a Bottle zal hopelijk de enige Nederlandse film over videobellen blijven.

Ulrik van Tongeren

Love in a Bottle (September Film, 2021), vanaf 27 juni waarschijnlijk in de bioscoop te zien.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties